how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
CVIČENÍ SPORT ŽIVOTNÍ STYL

Co (ne)dělat 24 hodin před půlmaratónem

single-image

Už nějaký ten měsíc trénujete na svůj první půlmaratón. Chcete si ho užít a být maximálně připraveni. Co však dělat v den půlmaratonu? Nestačí si jen připravit tenisky a běžet za nosem. Máme pro vás pár tipů, které vás nastartují a skvěle dovedou k startovní čáře.

Trénink

24 hodin před začátkem závodu je lepší vůbec neběhat. Poslední týden před maratonem je časové období, ve kterém je téměř nemožné zlepšit svou formu, můžete ji akorát zhoršit nadměrným zatížením, nachlazením nebo špatným spánkem. Obecně platí, že je nežádoucí zůstat na nohou dlouhý čas, protože při chůzi nebo dlouhém stání se mohou objevit lymfatické problémy.
Každopádně se před samotným během dobře rozcvičte a protáhněte své tělo. Jak na to najdete v článku Jak se správně protáhnout před a po běhu.
Na start přijďte dobře vyspaní, svěží a v dobré náladě.

Co (ne)jíst?

Den před začátkem byste měli jíst tzv. dlouhé sacharidy – škrobové potraviny (rýži, těstoviny, kaše). Brambory nejsou úplně ideální – sice mají hodně škrobu, ale také obsahují hodně vlákniny. Pokud chcete jíst maso, tak pouze s nízkým obsahem tuku a nepečené. Aby nedošlo k zatížení trávicího taktu, veškerá jídla by měla být jednoduchá. Nejvíce „maratonské“ jídlo jsou těstoviny.

Ráno v den závodu se nezapomeňte nasnídat. Dejte si kaši, toast nebo něco podobného. Především se zaměřte a to, aby šlo o vámi dobře známou potravinu, o které víte, že nezatíží váš žaludek. Je nutno snídat alespoň 3 hodiny před začátkem. Na startu ještě můžete sníst energetickou tyčinku nebo gel, abyste prodloužili dávku uhlohydrátů. Důležitá je i strava po běhu.

Co (ne)pít?

Den před zahájením je omezení pouze jedno – nepřežeňte to s alkoholem. Samozřejmě není zakázána jedna sklenka vína k večeři, na kterou jste zvyklí. Vypijte sklenici vody před spaním a sklenici vody hned po probuzení. Pak už je žádoucí moc nepít. Vše, co vypijete hodinu a půl před startem, zůstane v močovém měchýři.

Pokud jde o pití během závodu, čím je teplejší počasí, tím víc potřebujete samozřejmě pít. Neodkládejte pití až na poslední kilometry, začněte už okolo 5 kilometru. Pokud je počasí ideální na běhání, stačí vypít každých pět kilometrů 100 ml vody. Pokud je to na vás už moc, víc pít nemusíte, žaludek na vodě také není úplně nejlepším řešením. Pokud během závodu budete pít z plastových kelímků, rychle zjistíte, že to není úplně jednoduché. Raději se zastavte, napijte se a běžte dál.

Jak se obléknout?

V žádném případě nezapomeňte na běžeckou obuv – na maraton si vezměte obuv, kterou už máte vyzkoušenou a prošlapanou. Nové boty nejsou úplně žádoucí.
Jaké oblečení vybrat záleží samozřejmě na počasí. V teplejších dnech si vezměte krátké elasťáky a triko s krátkým rukávem, pokud máte prádlo s funkcí chlazení, tím líp. Ať budou jakákoliv vedra, nesvlékejte si triko – více, než cokoliv jiného vás ochrání před přehřátím.

A co dál?

Pokud nechcete být celí opruzení, tak si vazelínou (nebo nějakým hodně mastným krémem) namažte chodidla a všechna zatěžovaná místa (vnitřní strany stehen, podpaží a všude tam, kde přiléhají lemy oblečení k tělu). Na chodidlech se vyhnete možností tvorby puchýřů a odřenin.
Muži by si měli zalepit bradavky. Nejčastější ošetření, které zdravotníci poskytují během a po maratonu jsou právě odřené bradavky, což není nic příjemného.

Samotný půlmaratón běžte v tempu, které máte zažité. Běžte s čistou hlavou a dobrou náladou. Přejeme vám šťastný běh a bezproblémové doběhnutí do cíle!

Mohlo by se Vám líbit