how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
CVIČENÍ

Jak se správně protáhnout před a po běhu

single-image

Protažení před i po běhu je velice důležité, to ví snad každý z nás, ale opravdu to poctivě všichni dodržujeme? Správné protažení nejen zlepší váš výkon, ale také sníží riziko zranění. Připravili jsme si pro vás několik typů, jak správně protáhnout tělo před i po běhu.

Protažení před během

Pokud před během protáhnete svaly, připravujete je tak na nadcházející zatížení. Pro zahřátí svalů začněte s lehkým během, který bude trvat 3 – 5 minut.

  1. Protažení ramen a trapézových svalů

Zvedněte ramena nahoru, až budete cítit napětí v oblasti trapézu a krku. Vydržte 3 – 5 sekund. Opakujte alespoň dvakrát.

 

  1. Protažení ramen

Svou levou rukou uchopte pravý loket a lehce ho ohněte na levou stranu. V této poloze vydržte 8 – 10 sekund. Opakujte i s druhou rukou.

 

  1. Protažení horní části těla

Za zády propleťte prsty. Opatrně se snažte tlačit lokty směrem dovnitř, dokud se neprojeví mírný tah v oblasti ramen, paží nebo hrudníku. Doba trvání tohoto cviku by měla být 10 – 15 sekund.

 

  1. Protažení lýtkových svalů

Opřete se o zeď přesně tak, jak vidíte na obrázku a plynule tlačte pánev dopředu, dokud nepocítíte, že je lýtko zadní nohy protažené. Takto vydržte 15 – 30 sekund u každé nohy.

 

  1. Protažení čtyřhlavého svalu a kolenního kloubu

Rukou uchopte opačnou nohu a opatrně ji přitáhněte k hýždi. Vyvíjejte tlak ruky proti noze. Vydržte 10 – 15 sekund u každé nohy.

 

  1. Protažení hamstringů

Ve stoje lehce ohněte nohy v kolenou, čímž zkrátíte čtyřhlavý sval a uvolníte zadní svaly stehen. V této pozici buďte 15 – 30 sekund.

 

  1. Protažení hamstringů a beder

Plynule se ohněte a spusťte ruce, pokud neucítíte protažení v oblasti stehenních extenzorů. Vydržte 10 – 15 sekund.

 

  1. Protažení oblasti beder

Cvik vychází z polohy, kterou vidíte na obrázku. Chodidlo by mělo být před kolenem, snižte pánev. Cvičte 15 sekund u každé nohy.

Tento komplex cviků vám bude trvat asi 4 minuty. Pokud však nemáte čas, abyste prošli všechny cviky, zastavte se u protažení číslo 3, 4, 5, 8. Tento mini – komplex vám zabere pouze 1,5 minuty.

Protažení po běhu

Svůj běh dokončete stejně, jako jste ho začali – protažením. To umožní vašim svalům rychlejší regeneraci. Tento komplex trvá přibližně 3 minuty.

 

  1. Protažení lýtkových svalů

Opřete se o zábradlí, jedna noha vzadu, druhá vpředu, zatlačte pánev dopředu a současně plynule ohněte zadní nohu v koleni. V pozici vydržte 10 sekund u každé nohy.

 

  1. Protažení třísel v sedící poloze

Sedněte si na podlahu, spojte chodidla, palce noh uchopte a lehce se naklánějte dopředu, měli byste cítit mírný tlak v oblasti třísel. V pozici zůstaňte 10 – 15 sekund.

 

  1. Protažení pánevních a stehenních svalů

Sedněte si, jednu nohu mějte nataženou, druhou pokrčte. Pokrčenou nohu chyťte za koleno a tlačte k opačnému ramenu. 15 sekund u každé nohy.

 

  1. Protažení stehenních svalů a kotníku

Lehněte si na bok s rukou za hlavou. Druhou rukou chyťte nárt vrchní nohy a vyvíjejte mezi rukou a nohou tlak. Tímto uvolníte extenzory stehna, čímž podpoříte lepší protažení flexorových svalů a přední části ramen. Ideální doba pro tento cvik je 10 sekund pro každou nohu.

 

  1. Protažení svalů zadní strany stehna

V poloze na zádech s nataženými nohami uchopte pod kolenem levou nohu a přitáhněte ji k hrudi. Totéž opakujte po dobu 15 sekund i s pravou nohou.

 

  1. Cvičení pro uvolnění svalů krku

Lehněte si na záda, pokrčte nohy v kolenou. Ruce dejte za hlavu a tlačte ji dopředu. Tento cvik opakujte dvakrát po dobu 3 – 5 sekund.

 

  1. Protažení hýžďových svalů a hamstringů

Lehněte si na záda. Pravou nohu pokrčte, levou nohu natáhněte a tlačte ji směrem k hlavě. V poloze zůstaňte 10 – 15 sekund a vyměňte nohy.

 

  1. Cvičení na protažení celého těla

Lehněte si na záda, natáhněte nohy i ruce. Protáhněte celé tělo, jako byste byli na skřipci.

Pokud opět nemáte na pořádné protažení čas, mini – komplex se skládá ze cviků číslo 1, 5, 6, 8 a trvá přibližně 1,5 minuty.

Mohlo by se Vám líbit