how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
CVIČENÍ HUBNUTÍ SPORT

Jaké svaly zapojujeme při běhání?

single-image

Je zřejmé, že při běhání nejvíce používáme svaly nohou, ale které z nich odvádějí tu nejtěžší práci? Především záleží na tom, jak běháte. U různých typů běhu fungují naše svaly odlišně a jedna skupina může být namáhaná více, než druhá. Nejsou to však pouze svaly na nohou, které při běhu zapojujeme. Pojďte se na to s námi podívat zblízka.

Trojhlavý sval lýtkový

Lýtkové svaly se při běhu zapojují nejvíce a tak je vhodné je protahovat před a po cvičení. V podstatě v každodenních pohybech jsou svaly lýtka využívány více, než jiné svaly. Lehké protahovací cviky vám pomohou zbavit se ztuhlosti, křeči i slabosti v této oblasti.

Achylovka

Stejně jako lýtko i achilovka patří k velice důležité součástí pohybového ústrojí. Jelikož běžec tyto partie přetěžuje, dochází k jejich degeneraci. Paradoxně je mnohdy na vinně nekvalitní běžecká obuv, která má příliš vysokou patu.

S achillovou šlachou je spojen také dvojhlavý sval lýtkový, který začíná na zadní straně kolena a v dolní části přechází na achilovku. Kondice (silová schopnost a pohyblivost) tohoto svalu je velice důležitá pro správnou techniku běhu. Je nutné sval nejen posilovat, ale také správně protahovat.

Hamstringy – zadní strana stehen

U sportů, kde opakovaně dochází k doskokům, mohou být hamstringy při zanožování neúměrně zapojovány na úkor aktivity hýžďových svalů. Je vhodné tyto svaly rovněž protahovat před i po běhání. Tím zabráníte bolesti a zlepšíte své sportovní výkony.

Kvadricepsy – čtyřhlavý sval stehenní

Kvadricepsy jsou hlavním svalem na přední straně stehna. Je to největší sval lidského těla. Každá z jeho čtyř hlav má začátek na jiném místě, ale všechny se upínají stejně – pod kolenem (češkou), které je v podstatě vystaveno velkému silovému působení. Stehenní svalstvo celkově má velký vliv na nejproblematičtější partii všech běžců – na kolena, proto bychom mu měli věnovat velkou pozornost.

Hlavní funkcí kvadricepsu je předkopnutí v koleni a jeho stabilizace. Přímý sval stehenní (jedna z hlav kvadricepsu) se také podílí na flexi v kyčli. Pokud je tato hlava zkrácená, pak dochází k vysazení pánve a bedernímu prohnutí a to vede ke zkrácení běžeckého kroku.

Trup

Při běhu se nesprávná funkce trupu projevuje především nadměrným prohnutím v oblasti páteře. Toto je způsobeno ochablými břišními svaly a zkrácenými bederními vzpřimovači. Ke zkrácení nejčastěji dochází díky nedostatečnému protahování v kombinaci s během na tvrdém podkladu. Tato dysbalance se z hlediska běhu projevuje především kratším krokem s tendencí došlápnout pod trup.
Trup musí být tedy v optimální kondici, aby běžce nebolela záda. Správného stavu docílíte tím, že budete posilovat břišní svaly a rotátory páteře.

Mohlo by se Vám líbit