how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
VÝŽIVOVÉ PORADENSTVÍ

Kloubní výživa při sportování

single-image

Velká fyzická zátěž na klouby a vazy mnohdy způsobuje jejich zranění a co hůř, někdy i chronická onemocnění. Prakticky každý sportovec jakékoliv úrovně má k tomuto sklon a obecně je daleko snazší onemocnění zabránit, než jej léčit, proto má prevence ve sportu velký smysl. Pro snížení pravděpodobnosti zranění na úplné minimum je zapotřebí: vždy se dobře zahřát a protáhnout, dodržovat správnou techniku cvičení a užívat doplňky stravy na klouby a vazy.

Sportovní výživa pro klouby a vazy

K dosažení skvělých výsledků jsou sportovci často nuceni cvičit s těžkou váhou.  Klouby a vazy patří mezi ty křehčí části těla a největší počet zranění padá právě na ně.
Z přípravků, které podporují zdraví kloubů, je možné vydělit ty nejefektivnější a úspěšně používané ve sportovní medicíně. Jedná se o glukosamin, chondroitin, kolagen a vápník.

Glukosamin – jeden z nejdůležitějších stavebních materiálů tkáně chrupavky, může být produkován v lidském těle. Váže navzájem buňky, čímž se chrupavčitá tkáň stává odolnější. Jeho účinnost v prevenci sportovních úrazů je nepochybná a vědecky dokázána.

Chondroitin – je důležitou složkou pojivých tkání a vazů, která zvyšuje jejich sílu a odolnost vůči deformacím. Chondroitin se nachází v synoviální tekutině kloubů, která slouží jako mazivo pro pohyblivé části kostry.

Kolagen – je lidský protein přítomný ve většině tkání lidského těla. Nejvíce se nachází v pojivových tkáních, kterým poskytuje sílu. V kulturistice je standardní denní dávka kolagenu 10 g. Doporučuje se užívat ve spojení s jinými doplňky stravy ke zpevnění kloubů a vazů.

Vápník – základní látka kostry člověka a mikroelement obsažený v kostních tkáních člověka. Jeho nedostatek se odráží v křehkosti kostí, což je pro aktivního sportovce nepřijatelné. Denní dávka se pohybuje od 1000 – 1200 miligramů.

Mohlo by se Vám líbit