how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
HUBNUTÍ VÝŽIVOVÉ PORADENSTVÍ

Co to jsou L-Carnitiny?

single-image

L – Carnitin je přírodní látka, příbuzná vitamínu B, která provádí v těle řadu důležitých funkcí. Transportuje tukové tkáně do mitochondrie svalů, kde je při aerobním cvičení tato tuková tkáň přeměněna v energii.
L – Carnitin se často nazývá vitamínem, ale vitamín to není. Je to aminokyselina, která podporuje odbourávání tuku v lidském těle. Bez nadsázky o tomto doplňku stravy můžeme hovořit jako o velkém hitu posledních dob a to především díky jeho univerzálnosti a vysoké účinnosti. Je homeostatický, všechny jeho přebytky se efektivně vylučují z těla, nadbytky se nehromadí.

L – CARNITIN A SPORT

Carnitin je důležitý v těch případech, kdy je nezbytné zvýšit vytrvalost v aerobních sportech (běh, plavání, veslování, apod.). Pokud sportovec vyloženě netouží po snížení tělesné hmotnosti, maximální energetický zisk lze dosáhnout kombinací levokarnitinu a zvýšením množství tuku ve stravě. Existuje speciální jídelníček s vysokým obsahem tuku, který je předepisován současně s velkými dávkami carnitinu. Pro dosažení maximálního účinku by měl být levokarnitin použit spolu s dobře vyváženou stravou a cvičebním programem. Levokarnitin není doping a může být používán ve sportovní výživě bez omezení.

L – Carnitin zvyšuje vytrvalost v aerobních i v anaerobních druzích sportu. Jeho anabolický efekt může být maskován poklesem tělesné hmotnosti v důsledku zmizení podkožního tuku. Proto při hodnocení anabolického účinku karnitinu je třeba se oprostit od takových ukazatelů, jako je tělesná hmotnost a objem končetin. V tomto případě se řiďte procentním poměrem tělesného tuku a celkové tělesné hmotnosti.

Nejvíce l – carnitinu obsahuje maso a mléčné výrobky, ale mnoho lidí má jeho tvorbu zhoršenou a proto využívají doplňků stravy, které jsou ideální a nezbytné především pro sportovce. Nedostatek l – carnitinu v lidském těle se projevuje zvýšenou hladinou tuku v krvi, která může mít za následek různá srdeční onemocnění nebo cirhózu jater. Najdete ho u nás v podobě kapslí, nebo ve formě tekuté.

Mohlo by se Vám líbit