how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
SPORT

Běhání bosky

single-image

Někteří se domnívají, že běhání bosky je více zdraví škodlivé, než prospěšné. Jiní tvrdí naprostý opak. Kde je pravda? Pojďte si s námi vytvořit nezaujatý názor. Jaké jsou výhody a nevýhody běhání na boso a jaká je správná technika tohoto běhu?

Výhody běhu naboso

Naše nohy jsou výsledkem dlouhého vývoje. Příroda má nezaměnitelné a nesrovnatelné schopnosti. A priori nohy – to je nejlepší technické řešení pro pohyb na zemi.

Při běhání bosky pracuje pár desítek svalů jen nohou a holení a ještě více svalů z dalších částí těla. Tímto cvičení se koriguje mechanika těla a snižuje se negativní dopad na kolena, páteř, vazy a šlachy. Mimo jiné zlepšuje i držení těla.
Čím častěji a aktivněji používáme mechanismy vymyšlené samotnou přírodou, tím menší šanci máme na jejich atrofii a nemoci z nečinnosti.

Nevýhody běhu naboso

Medicína dosud nevytvořila žádný názor o výhodách či nevýhodách tohoto běhání. Proto před tím, než s během naboso začnete, je dobré se poradit s vašim ortopedickým lékařem.
Není vhodné odhodit běžecké boty pro osoby s diabetem a lidem s nadváhou (při běhu, který má vést k hubnutí).

Začátečníci s nedostatečnými zkušenostmi si mohou poranit holenní svaly, Achillovu šlachu nebo metatarzální kost.
Existuje nebezpečí pořezání o střep, trnu v chodidle nebo stoupnutí na něco nepříjemného.

Jak správně běhat bosky?

Hlavní je – nedošlapovat nejprve na patu
To může být obtížné pro všechny, kteří jsou zvyklí chodit a i běhat s došlapem na patu.
Nejdříve špička, potom pata. Neběhejte s nataženými nohami. Kroky by měly být krátké a častější, než u běhání v botách.
Šetřete nohy
Naše svaly a klouby nohou jsou oslabeny v důsledku dlouhodobého špatného používání. Proto by měl být první trénink běhu bosky prováděn na měkkém povrchu – v písku nebo v trávě.
Méně je více
Odborníci doporučují určit si vzdálenost prvního běhu naboso v jedné desetině vzdálenosti, kterou byste bez problému uběhli v teniskách. Každým týdnem tuto vzdálenost navyšte o 10%.

Běhání bosky se výrazně liší od běhu v botách, ale každý z těchto tréninků má své výhody i nevýhody. Výběr toho, který běh si vyberete by měl být v souladu s vaší osobností, preferencemi a v neposlední řadě ortopedickými doporučeními.

Mohlo by se Vám líbit