how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
SPORT

Zkoušeli jste běh na boso nebo v barefootech?

single-image

Chůze na boso nebo v tzv. barefoot botách je v posledních letech extrémně oblíbeným trendem. Stejně tak běhání bez bot je velmi populární a podle všeho může mít i zajímavé zdravotní benefity. Co na tom vlastně vyznavači „bosochůze“ či „bosoběhu“ mají a jak běhat i bez bot bezpečně?

Benefity běhání na boso

Pokud bychom se na to měli podívat z vědeckého hlediska, neexistují žádné studie, které by prospěšnost běhání na boso potvrzovaly.

Přesto na něj komunita „bosoběžců“ nedá dopustit. Nejvíce benefitů se pojí s tím, že při běhu bez bot si člověk lépe a přirozeněji vyvine správnou techniku běhu, čímž běžec předchází zraněním.

To však není jediným potenciálním benefitem, který může běhání na boso (či v barefootech) přinést.

Přestože se nejedná o tvrzení potvrzená vědeckou studií, zmíníme pár dalších potenciálních benefitů:

Běh na boso může pomoci při problémech s plochou nohou

Pokud běháte v botách, chodidlo má vždy oporu, která zabraňuje posilování svalů v chodidlech. Při běhu na boso naopak svaly i kosti posílíte a tím pomůžete noze ke tomu správnému tvaru. Běh na boso by vás však nikdy neměl bolet, pokud bolí, je čas se opět obout.

Běh na boso může zabránit vzniku patní ostruhy

Patní ostruha je častým problémem běžců, který vzniká právě špatnou běžeckou technikou. A právě díky tomu je právě běh na boso skvělou prevencí ostruhy. Vzhledem k tomu, že vás holá noha „nutí“ běžet správně, ostruze i dalším chronickým problémům se můžete vyhnout.

Běh bez bot pálí více kalorií

Správná technika a zapojení více svalových skupin vede také k tomu, že při běhu na boso spálíte více kalorií. A to už se docela vyplatí! 😊

Rizika běhání na boso

Běh bez bot samozřejmě není bez vlastních rizik. Jaká jsou? No, pokud jste někdy šlápli na LEGO kostičku, možná tušíte… Při běhu na boso je noha náchylná k nepříjemným zraněním, které mohou vést i k zánětům.

Móda chůze na boso také často nemyslí na to, že pro nohu nejsou přirozené betonové povrchy. Pokud plánujete běh bez bot (nebo v barefootech) zkusit, rozhodně byste měli běhat na přírodním povrchu a městským džunglím se spíše vyhnout.

Vyzkoušejte barefoot boty, které vás ochrání před zimou i zraněním

Před rizikem běhu na boso vás mohou ochránit barefoot boty. I v nich samozřejmě platí, že byste měli běhat (či chodit) spíše po přírodním povrchu.

Největší výhodou těchto bot je, že se v nich noha nachází v přirozené pozici. Nic ji nikde nesvírá a současně má mnohem lepší kontakt s povrchem, kterého se dotýká. Tím opět dochází k vylepšení běžecké techniky.

Mohlo by se Vám líbit