how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
ŽIVOTNÍ STYL

Dopřejte si chvíle skutečného odpočinku s aromaterapií

single-image

Děláte vše správně, ale kila stále ne a ne jít dolů? Není se čemu divit. Práce, cvičení, zdražování, starosti s rodinou a nekonečný koloběh životních starostí dovede být únavný a unavené tělo se přebytečného tuku zbavovat zkrátka nechce. Proto byste v tom všem neměli zapomínat ani na sebe.

Odpočinek jako základ životní pohody

Věčná honba za produktivitou, kterou je dnešní doba posedlá, se neomylně podepisuje na našem zdraví. Nejde jen o civilizační choroby, ale i o celkovou životní spokojenost, která v „křeččím kolečku“ často klesá až dokud se nepropracujeme k syndromu vyhoření či depresím.

Z tohoto kolečka rozhodně není snadné vypadnout. Jen málokdo má na to se ve třiceti zabalit a odejít na dvouletou dovolenou pryč od všeho stresu.

Odpočinek a relaxaci však můžeme s trochou snahy zařadit i do své každodenní rutiny. A rozhodně by mělo jít o naši prioritu – protože nejde jen o spokojenost, ale především o zdraví.

Co to ale takový relax a odpočinek vůbec je? Pro každého něco jiného. Pro někoho chvilka s čajem a knihou, pro jiné večer s přáteli.

Rozhodně vám ale můžeme říct, co se do odpočinku nepočítá.

Sledování televize, sociálních sítí a nekonečné projíždění internetu stále a stále dokola se může sice na první pohled zdát jako odpočinková činnost, ve skutečnosti nám sílu a energii spíš bere. A k tomu se na nás z těchto zdrojů hrnou především negativní zprávy, které nám na pohodě také nepřidají.

Pokud si chcete opravdu odpočinout, vypněte všechna podobná zařízení a věnujte se skutečně sobě.

Utvořte si doma příjemné a voňavé prostředí

Základem toho, abyste si skutečně odpočinuli, je příjemné prostředí. Chodit denně do wellness se rozhodně nepoštěstí každému a nárazově jednou za pár měsíců vám sice na pár hodin pomůže, důležitější je však naučit se odpočívat i ve vlastním prostředí.

K odpočinku pomáhá čistota a především vůně. Čich je jedním ze smyslů, které se u lidí vyvíjí první, a proto nás právě ta správná vůně může v jediném okamžiku vrátit vzpomínkami do dětství. Stejně tak pomáhá při domácí relaxaci.

Aromaterapie pracuje s různými esenciálními oleji a vůněmi, které mají pozitivní vliv na naši psychickou pohodu. Správně zvolená vůně (například levandule) pomáhá s navozením únavy a lehčím usínáním, jiné vůně zase zvyšují produktivitu a další naopak pomohou k opravdovému odpočinku a dokonalému uvolnění mysli i těla.

Účinků aromaterapie můžete využívat různými způsoby. Do místnosti můžete například dát difuzér s oblíbenou vůní, ale také si můžete esenciální olej aplikovat přímo na kůži.

Oblíbeným prostředím a příležitostí pro načerpání sil s aromaterapií je například klidná koupel se svíčkami, ale vůně pro zbavení se stresu a uvolnění můžete využívat skutečně při jakékoliv příležitosti.

A nebude vás to stát ani moc času.

Zastavte se

Stejně důležité jako navození příjemného prostředí a vůní je mentální nastavení. Pokud si sednete například s knihou do provoněného pokoje, moc si neodpočinete, pokud už při druhé větě myslíte na to, že musíte umýt nádobí a zítra v práci odevzdat ten nekonečně dlouhý projekt, který už má zase zpoždění.

Zkuste se na chvíli zastavit. Pozorujte své myšlenky, svůj dech a snažte se na ničem neulpívat příliš dlouho. Meditace nebo také mindfulness – soustředění se na přítomný okamžik, má prokazatelné účinky nejen na psychické, ale i fyzické zdraví. Proto se opravdu nebojte na chvíli z kolečka povinností vypadnout a věnovat se jen sobě samým. Poděkuje vám vaše tělo i duše.

Mohlo by se Vám líbit