how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
Nezařazené

Jak připravit bazén na sezónu

single-image

Konečně se blíží sezóna plavek a zahradních bazénů. Jak poznat, že je čas na odzimování bazénu a jak na to?

Kdy odzimovat bazén?

Odzimování bazénu je citlivé na tu správnou chvíli. Pokud k přípravě na sezónu přistoupíte příliš brzy, mohly by bazén poškodit ranní mrazíky. Problém je, že k poškození může dojít i v případě, že se do odzimování pustíte příliš pozdě.

Kdy je tedy ta pravá chvíle?

Konkrétní datum vám neprozradíme, vzhledem k tomu, že si počasí tak trochu dělá, co chce. Obecně ale můžeme říct, že optimální okamžik nastává ve chvíli, kdy se denní teploty pohybují v rozmezí 10 až 15 stupňů a ty noční v žádném případě neklesají pod nulu.

A jak při přípravě bazénu postupovat?

Prvním krokem je důkladná očista

Používáte při zazimování bazénu krycí plachtu? V takovém případě budete mít práci o něco jednodušší. Plachtu je ale potřeba důkladně očistit a nechat vyschnout. To samé platí i pro plováky, které bazén chrání před poškozením mrazem.

Poté se můžete pustit do úklidu samotného bazénu a jeho okolí. K tomu se vám budou hodit čisticí prostředky a hadr. Kvalitní čisticí prostředky si poradí nejen s mechanickou nečistotou, ale i s vodními usazeninami.

Při čištění bazénu vám pomůže také čisticí sada, se kterou snadno vyberete větší nečistoty, což přijde vhod i v průběhu sezóny.

Filtrace bazénu

Spuštění filtračních systému je jednou z nejcitlivějších částí, která vás při odzimování bazénu čeká. Pokud chcete mít jistotu důkladně odvedené práce, můžete si na zapojení filtračních systémů najmout profesionála. Pokud se do toho přece jen pustíte sami, budete potřebovat návod a notnou dávku pečlivosti. Na závěr se ujistěte se, že jsou veškeré spoje utažené tak, aby nemohlo dojít k úniku vody.

Správná hodnota pH

Další na řadě je chemické ošetření vody. Prvním krokem je změřit aktuální hodnotu pH (například pomocí testovacích pásku Aquachek). Voda připravená pro koupání by měla mít hodnotu pH v rozmezí 7,0 a 7,4. Hodnota pH je důležitá jak pro životnost bazénu, tak i pro pohodlí při koupání. Pokud je hodnota příliš nízká, může docházet k podráždění pokožky, a naopak při vysokých hodnotách dochází k hromadění sedimentu ve vodě. Pro zvýšení pH můžete použít například Marimex pH+ 0,9 kg (granulát) pro snížení naopak Marimex pH- 1,35 kg (granulát).

Na konec je důležité vodu zbavit mikrobů pomocí chlorovacího prostředku, který do bazénu aplikujte podle návodu výrobce. Při odzimování se obecně doporučuje tzv. chlorový šok neboli aplikace chloru ve větších dávkách.

Nezapomeňte o bazén pečovat ani v průběhu sezóny

Odzimování a zazimování jsou nejdůležitější kroky, které mají na životnost bazénu obrovský vliv. Péče o vodu je však důležitá i během sezóny. Především je nutné pravidelně kontrolovat hodnotu pH a obsah chloru. Stejně tak je bazén důležité pravidelně čistit.

No a po odzimování už se můžete jen těšit na plavkovou sezónu stejně jako my! 😉

Mohlo by se Vám líbit