how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
Nezařazené

Jak si správně stanovit cíle pro úspěch (nejen) ve fitness?

single-image

Chcete do plavek vysněný six-pack nebo aspoň zhubnout „posledních pět kilo?“ Jedním z nejdůležitějších kroků na cestě k úspěchu jsou správně nastavené cíle. Pojďme se podívat, jak na to.

Co jsou to SMART cíle?

Zkratka SMART je v překladu akronymem slova chytrý.

Jedná se o zkratku slov:

  • Specific (specifický),
  • Measurable (měřitelný),
  • Achiavable (dosažitelný),
  • Relevant (relevantní),
  • Time-bound (časově omezený).

SMART cíle se používají často v byznysu, ale setkáte se s nimi i ve fitness světě – protože pokud chcete dosáhnout výsledků, bez chytrých cílů to zkrátka nejde. A to v žádném odvětví. Co přesně se za jednotlivými slovíčky této zkratky skrývá a jak je použít pro nastavení vlastního fitness plánu?

Jak nastavit SMART cíl

Začněme na začátku.

Chytrý cíl musí být specifický.

Cíle ve stylu chci zhubnout do plavek nebo chci být zdravější a víc fit jsou častou chybou, protože jsou extrémně vágní. Co takový cíl víc se hýbat? Má přesně stejný problém jako předchozí. Místo toho je lepší nastavit cíl specificky „budu běhat / posilovat / cvičit 3x týdně.“ Tím získáte první základní kámen plánu a s ním i budoucího úspěchu.

Jak poznáte, jestli je cíl skutečně specifický? Pokud odpovídá na některou z otázek „jak, kdy, kde, proč,“ jste na dobré cestě.

Dalším bodem je měřitelnost.

U běhu může jít například o dosažení určité rychlosti, vzdálenosti nebo množství spálených kalorií. U jídla zase naopak množství přijatých kalorií, sacharidů nebo bílkovin. (Pozn. kalorie je vhodné počítat ne za den, ale jako souhrn celého týdne).

U posilování zase určitá zvednutá váha či počet kliků atd.

A co dosažitelnost?

Cíl musí být realistický. Pokud si nastavíte nerealistické cíle, pravděpodobně to vzdáte. Například cíl „zhubnout 10 kg za měsíc“ může být teoreticky dosažitelný pro někoho se silnou nadváhou. Rozhodně však není zdravý a o dosažitelnosti se dá také pohybovat. Stejně tak uběhnout 5 km za měsíc nemusí být pro někoho, kdo v posledních několika letech převážně seděl u televize, úplně ideální.

Zvažte své možnosti a stav a podle toho si nastavte cíle, které jsou pro vás výzvou, ale nikoliv nesplnitelnou.

A jak poznáte, jestli je cíl relevantní? Podle toho, že je v souladu s tím, co skutečně chcete i s vaším životním stylem.

Poslední, ale velmi důležitý, je časový rámec.

Do kdy chcete svůj dosažitelný, specifický a měřitelný cíl splnit? Nezapomeňte na to, že musí být i dosažitelný. Pokud nevíte jistě, jestli jste si nastavili vše zvládnutelně, nebojte se o kousek polevit. Příště už se budete znát lépe a cíl může být o to vyšší.

 

Mohlo by se Vám líbit