how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
CVIČENÍ

Masážní válce – jak vybrat ten správný a jak ho efektivně použít?

single-image

Při správném použití masážního válce dochází k uvolnění a regeneraci svalů po náročném tréninku. Můžete je používat také k posilnění středu těla i jako prevenci proti nepříjemnému natažení svalů.  Jak si vybrat ten pravý pěnový válec na domácí protahování a masáže, a jak ho použít způsobem, který předejde nežádoucímu zranění?

Typy masážních válců – který je pro vás ten pravý?

Pěnové válce rozdělujeme především podle jejich tuhosti a velikosti. Obecně platí, že čím tužší válec si pořídíte, tím efektivnější masáž si s ním dopřejete. To však znamená, že byste měli volit právě ten nejtužší.

Masáž foam rollerem bývá, stejně jako tradiční masáž, často nepříjemná. Aby ne, když při jeho správném použití dochází k promasírování zatuhlých svalů. Odbornice na silové tréninky Holly Perkinsonová však říká, že byste při masáži pěnovým válcem nikdy neměli pociťovat přímo bolest.

Masážní válce pro jógu, pilates i jako uvolnění po náročnějším tréninku

Při protahování ani masáži byste skutečně neměli pokračovat přes bolest. Proto se po náročnějším cvičení hodí spíše měkčí foam roller než jeho nejtužší varianta. S ním si totiž můžete promasírovat většinu svalových skupin efektivně, a přitom bez nepříjemných pocitů.

Pěnové válce s délkou kolem 60 centimetrů a současně o něco měkčí než jejich sourozenci určené pro masáže zatuhlých svalů, se také nejčastěji používají při cvičení jógy či pilates.

K čemu se hodí maličké pěnové válce?

Maličké masážní válce – přibližně o polovinu menší než klasické foam rollery, jsou také velmi užitečnou pomůckou. Mají většinou kolem 15 centimetrů a skvěle se hodí na rozmasírování konkrétních partií. Jsou speciálně vhodné k masáži lýtek, předloktí či vnitřní části stehen.

Foam roller pro uvolnění zatuhlých svalů

Konečně se dostáváme k tomu nejtypičtějšímu zástupci pěnových válců, který slouží skutečně k masírování všech svalových skupin svépomocí. Tento válec má v průměru délku kolem 30 centimetrů a můžete ho použít k uvolnění svalů po celém těle (kromě spodní části zad).

Původní masážní válce bez hrbolků vám poskytnou o trochu jemnější zážitek. Pokud však stojíte o skutečně důkladnou masáž, určitě vám přijde k chuti masážní válec s hrbolky, s nímž se vaše unavené svaly protáhnou a zregenerují skutečně důkladně.

Použití masážních válců – čemu se vyhnout?

Jak už padlo v úvodu, masážní válec můžeme použít k regeneraci svalů, ale hodí se také při posilování středu těla. K tomu dochází především pokud foam roller používáte při cvičení jógy či pilates.
Přestože válec slouží k uvolnění celého těla, určitě byste se měli vyhnout jeho použití při bolesti spodní části zad a krční páteře. S těmito bolestmi je většinou vhodnější zajít k lékaři.

Neodborná masáž pomocí válce je může akorát prohloubit či přispět k dlouhodobějšímu poškození těchto partií.
Stejně tak válec nepoužívejte ani v oblasti kloubů. Nejen že k tomu není rozhodně určen, ale opět byste si s tím mohli akorát uškodit.

K čemu je tedy foam roller skutečně dobrý?

  • Masáž horní části zad,
  • masáž bicepsů,
  • masáž tricepsů,
  • masáž lýtek,
  • masáž hamstringů,
  • masáž vnitřní části stehen,
  • masáž kvadricepců,
  • masáž sedacího svalu.

K popsání technik bychom potřebovali další článek, pokud chcete vědět jak na to, mrkněte na video – https://www.youtube.com/watch?time_continue=177&v=ny94WcdxMUg

Autor: Markéta Gajdošová

Mohlo by se Vám líbit