how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
SPORT ŽIVOTNÍ STYL

Ultramaraton – extrémní závod pro extrémní šílence?

single-image

Když se řekne ultramaraton, většina lidí protočí oči v sloup. Už klasický maraton o délce 42 km (a kousek) je pro mnohé nepředstavitelnou vzdáleností. Za ultramaraton se přitom označuje cokoliv nad tuto délku. Může tak jít třeba o 50kilometrový závod, ale i mnohem, mnohem delší… Jaké ultramaratony se u nás běhají a co všechno byste o nich měli vědět?

Definice ultramaratonu

Ultramaraton je jakýkoliv závod, jehož délka přesahuje 42 195 metrů. Může tak skutečně jít o závod o délce 43 kilometrů. Jejich délka však obvykle začíná na 50 kilometrech. Nejdelší možná délka ultramaratonu není stanovená.

Tento typ závodu se může běžet dvěma způsoby:

Buď je předem určené množství kilometrů, které mají závodníci uběhnou v co nejkratším čase.

Nebo běží konkrétní časový úsek – 24, ale klidně i 48 nebo více hodin – a cílem je za tu dobu uběhnout maximální možné množství kilometrů.

Za prvního ultramaratonce se považuje kapitán Robert Barclay Allardice, slavný chodec, původem Skot, který v roce 1806 zdolal 160 kilometrů za 19 hodin.

Dnešní rekord drží japonský běžec Nao Kazami a to v běhu na 100 kilometrů. Překonal dosavadní rekord (6:13:33 hod.) časem 6:09:14.

Je ultramaraton i pro vás?

Závod ultramaratonu je ultimátní výzva nejen po fyzické stránce. Na ultramaraton musí být běžec skutečně naladěn, a to především psychicky. Běžecká příprava je samozřejmě důležitá. Současně se však musíte připravit na únavu často překračující spánkovou deprivaci (zvláště při běhu na 24 a více hodin) i na spoustu překážek, se kterými se po cestě můžete setkat.

Na rozdíl od klasického maratonu se při běhu jen málokdy setkáte s podporou v podobě osvěžovačů s vodou. Na zádech si pravděpodobně ponesete potraviny, tekutiny i potřeby pro spaní. Alespoň pokud se bavíme o ultramaratonech typu 1000 mil, kde vzdálenost zdoláváte skutečně sami za sebe. U ultramaratonů sálového typu jsou podmínky o něco příznivější, jedná se však spíše o profesionální závody.

Pokud plánujete ultramaraton zkusit, abyste zjistili, co ve vás je, rozhodně nepodceňujte přípravu. Nebojte se dát tomu i rok – a to s poctivým, postupným zvyšováním vzdálenosti (tu navyšujte maximálně o 10 % měsíčně). Počítejte také s dostatkem času na regeneraci i přizpůsobení a vychytání jídelníčku.

Nejznámější ultramaratony v ČR

Jaké ultramaratony si u nás můžete zkusit na vlastní kůži?

1000mil

Možná nejznámější z řady ultramaratonů v přírodě je 1000 mil. Tento závod není pouze pro běžce, ale pro všechny, kdo se přepravují vlastním úsilím – ať na kole, chůzí, koloběžce nebo během. 1000 mil vás provede přes západ Čech až na východ Slovenska, cestou musíte projít 20 předem určenými body. To, jak se do bodů dostanete a jak se o sebe cestou postaráte, záleží pouze na vás samotných.

Beskydská sedmička

Krásných 100 km po Beskydech se stoupáním kolem 5,5 km – Beskydská sedmička je pravděpodobně tou nejdrsnější výzvou, kterou si u nás může běžec dát. Rekordmani tento závod zvládají v čase kolem 11 hodin. Bez zranění se však většinou neobejdou.

Zapomenuté hory

Tento ultramaraton probíhá v úchvatných rychlebských horách. Nejdelší trať tohoto závodu má 101 km. Zkusit si ho však můžete i ve variantách 76 a 46 km (takže se jedná stále o ultramaraton), ale nabízí i 26kilometrovou trasu. I při té se však běžci pořádně zapotí, vzhledem k nebezpečnému a nezpevněnému terénu.

Mohlo by se Vám líbit