how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
CVIČENÍ ŽIVOTNÍ STYL

Co nepodcenit při sportu ve vysokých letních teplotách

single-image

Cvičení v létě sebou přináší pár úskalí. Nejhorší jsou samozřejmě vedra. Pokud vysokou teplotu podceníme, je možné po krátkém běhu v horším případě skončit i v nemocnici. A o to zaručeně nestojí nikdo, natož sportovec, pro kterého je každý den v posteli krokem zpět. Zvlášť začínající sportovci přitom často podceňují základní věci. Dneska odsuneme stranou protahování a správnou techniku při sportu a podíváme se na to, jak se během letních měsíců při sportu nepřehřát.

Sportem ku zdraví i ve třicítkách a na sluníčku? Raději ne

Úpal, úžeh, kolaps z příliš vysoké teploty. S tím se nesetkávají pouze děti a důchodci, ale i sportovci a výletníci, kteří podcení počasí a zároveň přecení své schopnosti. Naštěstí existuje pár způsobů, jak si bezpečně vychutnat (nejen) běžecké tréninky i v těch nejparnějších měsících. Jaké?

Vyberte si pro cvičení vhodný čas

Pokud jste vášnivým běžcem, určitě si nedáte přes celé léto pauzu. První, co byste však měli zvážit je, jestli opravdu potřebujete běhat zrovna v poledne. Nemůžete si přivstat před prací a jít běhat v časných ranních hodinách? Nejenže je tou dobou počasí ještě příznivé, ale zároveň si užijete naprostého klidu v ulicích, a to už je zážitek sám o sobě.

Pokud nejste zrovna ranním ptáčetem, platí to i opačně. Proč nevyběhnout při západu slunce? V ulicích už sice klid nenajdete, ale teplota bude alespoň o pár stupňů příznivější…

Největším nepřítelem při sportu (nejen) v létě? Dehydratace!

Dostatečný pitný režim je (nejen) při sportu velmi důležitý během celého roku. Ve vyšších teplotách je však mimo jiné kvůli nadměrnému pocení riziko dehydratace ještě vyšší.

Pitný režim (voda, chladné bylinkové čaje…) bychom měli udržovat průběžně během celého dne. Kolik toho vypít záleží především na tělesné konstituci každého z nás, pod dva litry denně bychom obecně zajít neměli.

Předtím, než vyrazíte vstříc své sportovní aktivitě, vypijte minimálně sklenici vody, to samé platí i po jejím skončení. V průběhu pijte podle toho, jakou máte žízeň. Rozhodně se však nenechte zastavit tím, že by vám pití mohlo zhoršit čas.

Kolaps z horka a dehydratace ho totiž zkazí určitě.

Vhodné oblečení a ochranné prostředky

Máte pocit, že čím více odhaleného těla, tím lépe? Ne vždy je to nutně pravda. Pohodlné a prodyšné oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi vás ochrání před přímým slunečním světlem a může se v něm nakonec sportovat i příjemněji.

Pokud přece jen dáte přednost tílkům a šortkám, rozhodně nezapomeňte na opalovací krém. Samozřejmostí jsou také sluneční brýle, které vás kromě slunka ochrání i od nepříjemného a příliš blízkého setkání s hmyzem.

Letní sport? Hlavně s rozumem

Pokud netrénujete na závod, nebojte se v létě vyměnit běh za bazén (i při plavání je však důležité dodržovat pitný režim), ve kterém posílíte i horní část těla a zároveň se schladíte. Kalorie spálíte i na kolečkových bruslích, které jsou v létě také poměrně osvěžující změnou.

Pokud však budete dodržovat základní opatření proti vysokým teplotám – a půjdete do toho s rozumem, sportu v letních měsících se rozhodně bát nemusíte.

Mohlo by se Vám líbit