how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
CVIČENÍ SPORT

Jak se dostat do formy i v malém zahradním bazénu?

single-image

Dvě tváře letošního léta cvičení příliš nepřejí. Buď je vedro k padnutí nebo šero, pochmurno a v lepším případě jen obyčejný, za to však vytrvalý déšť. Běh, stejně jako většina ostatních sportů jsou v takových podmínkách jen pro ty skutečně vytrvalé. Nebo snad bláznivé? Naštěstí existují i další způsoby, jak si dát i v těch nejhorších letních podmínkách pořádně do těla.

Posilování v pochmurných dnech

Školákům letos prázdninové počasí příliš nepřeje. Venkovní počasí připomíná většinu dní spíše pochmurný podzim. To je však dobrá zpráva pro všechny (nejen) s domácí posilovnou. Pro pořádný trénink v těchto podmínkách nepotřebujete ani klimatizaci. Stačí pořádně vyvětrat a můžete se pustit do deadliftů, swingů, kliků i přítahů.

Během léta můžete navíc cvičit nejen v domácí posilovně, ale vyrazit můžete i do fitness centra či na vaši oblíbenou vedenou lekci – ať už jde o tanec, bojová umění nebo třeba „obyčejné“ posilování.

Co však dělat, pokud se počasí zrovna rozhodne napodobovat tropy? Zkuste si zacvičit v bazénu!

Aquaerobik – důkladné procvičení těla i v těch nejtropičtějších dnech

Pod slovem aquaerobik si mnozí představí dokonale sladěné atletky provádějící neuvěřitelné kreace. Aquaerobik je však sport vhodný skutečně pro každého. Nadzemní bazén už dnes nechybí téměř na žádné zahradě, a přestože se jedná o skvělé osvěžení, plavat pro splnění fitness cílů v něm většinou příliš možné není.

Aquaerobik v sobě spojuje osvěžující pobyt ve vodě s protažením a posílením celého těla. Jak na něj? Podle některých studií cvičením ve vodě až čtyřnásobně urychlíte redukci váhy, potlačuje celulitidu, a navíc je velmi šetrné k vašim kloubům. Zkrátka pokud máte na zahradě či v okolí domova bazén, není o čem přemýšlet!

Základní cviky aquaerobiku, které zvládnete i na své zahradě:

Chůze a běh: Základem cvičení pod vodní hladinou je obyčejná chůze. Stoupněte si do bazénu a podle jeho velikosti kolem něj udělejte pomalou chůzí alespoň 10 koleček. Poté přejděte do běhu. Už u takto základního pohybu začnete pálit několikanásobné množství kalorií než „na souši“. Současně se u běhu nemusíte bát poškození kolen ani jiných kloubů.

Skákání panáka: Klasické „jumping jacks“ dovedou tělo potrápit i na suchu. S odporem vody se jedná o skutečně namáhavé cvičení s úžasnými výsledky. Ve vodě rozkročte a roztáhněte ruce od sebe a začněte skákat jako na videu.

Vykopávání a zakopávání: Vykopávaní a zakopávání nad vodou funguje na stejném principu jako předchozí cviky. Jednu nohu pokrčte tak, že zůstanete stát pouze na jedné. Touto nohou pak kopněte před sebe. Opakujte alespoň 15x a poté nohy vyměňte.

Až budete mít odcvičeno, opět nohy prostřídejte a pusťte se do kopů za sebe.

Osmičky: Cvičení ve vodě zvládne potrápit i vaše ruce. Předpažte s prsty u sebe a ve vodě začněte opisovat tvar osmiček. Už po chvilku ucítíte odpor a známou „cvičící“ bolest.

Ruce na stehna: Stůjte rovně. Natažené ruce s prsty u sebe položte na hladinu. Dotkněte se stehen. Cvičení opět opakujte alespoň desetkrát.

Stejně jako u každého cvičení i u aquaerobiku je důležité neustrnout na jednom místě. Až si zvyknete na zmíněná cvičení, přidávejte opakování a zvyšujte obtížnost, jen tak za pár týdnů uvidíte skutečné výsledky.

Hledáte kompletní aquaerobic workout bez vybavení? Inspirovat se můžete například na YouTube.

Pokud chcete své cvičení posunout na další úroveň a získat ještě lepší formu, podívejte se na naše vybavení pro vodní sporty.

Ani v bazénu nezapomínejte na pitný režim

Cvičení v bazénu – ať už jde o plavání nebo aquaerobik, je v určitých ohledech trochu zrádné. Často se při něm zapomíná na pitný režim. Přesto i během cvičení ve vodě v těle dochází ke ztrátě vody a zvlášť během teplých dnů je důležité myslet na její pravidelné doplňování.

Kolik přesně tekutiny byste měli během dne vypít záleží na vaší váze, výšce i aktivitě. Rozhodně by však nemělo jít o méně než dva litry denně.

Máte s pravidelným pitím problém? Nastavte si například na fitness náramku upozornění, které vám bude vodu připomínat.

Mohlo by se Vám líbit