how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
SPORT

Bolesti při nebo po běhu – kyčle

single-image

Běžecká sezona je v plném proudu a s ní bohužel také běžecká zranění a různé bolístky. Proto se postupně podíváme na jednotlivé problémy, které běžce nejčastěji trápí a na jejich možné příčiny a případně i řešení. A začneme od kyčlí.

Základní poučky při běžeckých bolestech

Ať už vás bolí kyčle, kotníky, achilovka, pata či jiná část těla, základní rady pro běžce budou vždy stejné.

Dejte si pauzu.

Pokud bolest přichází v průběhu běhu nebo dokonce až po běhu, něco je špatně a pokud se to budete snažit „přeběhat“ může dojít akorát k tomu, že se z provozu místo na pár dní vyřadíte na několik měsíců.

Pokud bolest přetrvává, obraťte se na fyzioterapeuta. Případně i na trenéra běhu, se kterým zkonzultujete svou techniku.

Ale teď už pojďme ke kyčlím samotným.

Důvody běžecké bolesti kyčle

V první řadě je důležité říct, že když mluvíme o běžecké bolesti kyčle, většinou nejde o samotný kloub, ale o svaly v jeho okolí. Pokud by mělo skutečně jít o kloub jako takový, rozhodně se jedná o problém, který je nutné konzultovat s lékařem (a na odborníka byste se měli obrátit v každém případě).

Bolest kyčelní oblasti při nebo po běhu může mít spoustu příčin a záleží na tom, kdy přesně začíná a o jaký typ bolesti se jedná.

Jaké jsou nejčastější příčiny této bolesti?

Nedostatečná síla v nohou a rozpětí pohybu (imbalance)

Pokud nemáme při běhu vybudovanou dostatečnou svalovou hmotu v nohách, středu těla i v hýžďových svalech, tělo zapojuje kompenzační mechanismy. Tyto kompenzační mechanismy zapojují špatné svalové skupiny a tělo – konkrétně kyčle a boky – se zapojují špatným pohybovým vzorcem. A tím může docházet k jejich bolesti.

Jak tomu předcházet? Ideální je kompenzační cvičení (silové), běžecká abeceda před během a statický strečink po běhu. Díky tomu získáte větší mobilitu i sílu a běh se stane pro tělo (a kyčle) menší zátěží.

Přetížení

Běhání je zábava. A proto to mají někteří ve zvyku trochu přehánět. Takové každodenní běhání skvěle vyčistí hlavu a zlepší den. Ale pro tělo to rozhodně není ideální.

Ať už vás běh baví sebevíc, je důležité do tréninkového plánu zařadit i odpočinek a jiné, kompenzační druhy pohybu – od plavání po posilování.

Poškozené tkáně

Bolest kyčle a kyčelní oblasti může způsobovat i skutečná dysfunkce tkáně, kam patří například stresové zlomeniny. V takovém případě je rozhodně nutné vyhledat odbornou pomoc.

Co dělat při bolestí kyčle při nebo po běhu?

Pokud vás bolest chytne při samotném běhu, zastavte se a nebojte se protáhnout. Chvíle odpočinku může pomoci a v lepším případě můžete bez strachu běžet dál. Pokud však bolest přetrvává, je lepší dát si pauzu.

Nezapomeňte před během na dynamický strečink (ideální je běžecká abeceda) a po běhu statický strečink.

Pokud vás kyčle stále bolí, raději si dejte několikadenní pauzu a navštivte fyzioterapeuta, který odhalí příčinu a poradí vám, jak postupovat dál.

Mohlo by se Vám líbit