how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
Nezařazené

Jak vstoupit do aktivních záloh a co vás čeká při vojenském výcviku?

single-image

Zájem o vstup do aktivních záloh je čím dál tím větší. Přemýšlíte o tom také? Pojďte si přečíst, na co se přichystat a co vás čeká a pravděpodobně nemine.

Co je potřeba pro vstup do AZ splňovat?

Chuť a touha stát se součástí zálohy ozbrojených sil ČR je chvályhodná. Zvlášť v náročném období, kterým v posledních letech procházíme. Chuť pomáhat však sama o sobě nestačí.

Ke vstupu do AZ musí uchazeči splňovat poměrně velké množství podmínek. Některé se řídí zákonem číslo 45/2016 Sb. Dále je potřeba úspěšně projít prohlídkou zdravotní způsobilosti a absolvovat Kurz základní přípravy (KPZ).

Pojďme se na to podívat trochu podrobněji.

Základní předpoklady pro vstup do AZ:

  • Věk nad 18 let,
  • občanství ČR,
  • trestní bezúhonost,
  • zdravotní způsobilost,
  • splnění kvalifikačních předpokladů (minimálně výuční list),
  • podpis prohlášení o nepodporování extremismu.

Co vás čeká na lékařské prohlídce?

Jedním ze základních bodů pro vstup do AZ je zdravotní způsobilost. Tu posoudí vojenský lékař během zdravotní prohlídky. Prohlídka probíhá ve vojenské nemocnici a čeká vás tam kompletní kontrola zdravotního stavu včetně rentgenu hrudních orgánů, vyšetření ústní dutiny a chrupu, neurologické, psychiatrické a kožní vyšetření. Nevyhnete se ani psychologickým a mnoha dalším testům.

Na vstupní prohlídku je dobré se připravit několik dnů předem. Důležité je neupravovat jídelníček a vyhýbat se proteinovým apod. doplňkům, stejně jako alkoholu a dalším návykovým látkám.

Příprava na vstup do aktivních záloh

Ať už se jedná o vojenský výcvik vojáka z povolání nebo „jen“ o Kurz základní přípravy, připravte se na psychicky i fyzicky náročné období, které vaši odolnost prověří po všech možných stránkách. Ne všichni, kdo se do AZ přihlásí, náročný výcvik dokončí.

Už před podáním přihlášky do AZ byste tak měli být ve velmi dobré fyzické kondici. Stejně tak je důležitá i psychická odolnost, která vám pomůže překonat nadmíru náročné okamžiky, které vás během výcviku čekají.

Co vás čeká ve Vyškově?

Pokud uspějete a dostanete se na Kurz základní přípravy, čeká vás 6 týdnů výcviku (mimo dobu kdy jsou v platnosti epidemiologická opatření je možné výcvik rozdělit na dvě části po třech týdnech).

V kurzu se naučíte základní vojenské dovednosti a návyky. A tím rozhodně nemyslíme jen střílení, ale také třeba důkladné zapínání uniformy, stlaní postele, a tak vůbec.

Střílení se samozřejmě také nevyhnete, stejně jako orientaci v mapě. Naučíte se taktice, vojenské organizaci a týmové práci.

No a samozřejmě vás čeká také spoustu cvičení a času v terénu, takže po dokončení výcviku vás čeká mmj. i skvělá fyzička.

Kurz základní přípravy v sobě spojuje spoustu teorie stejně jako praxe a po dokončení z vás bude bez nadsázky nový člověk.

Jak se přihlásit do aktivních záloh?

Nakonec ještě to nejdůležitější. Jak se do aktivních záloh vůbec přihlásit?

Do AZ se můžete přihlásit online nebo v náborovém centru AČR. Stačí vyplnit přihlášku a dostavit se na lékařskou prohlídku zdravotní způsobilosti.

 

 

Mohlo by se Vám líbit