how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
SPORT

Boby jako sport

single-image

Při slově boby se každému vybaví něco trochu jiného. Někomu zimní dovádění s dětmi na zasněženém kopci a někomu oblíbená a léty prověřená komedie „Kokosy na sněhu.“ Čímž se dostáváme k tématu dnešního článku, kterým jsou boby jako sportovní sáně.

O bobech a jejich historii

Závodní sáně neboli boby vznikly přidáním ovládacího mechanismu na klasické sáně. To se stalo ve Švýcarsku, konkrétně ve Svatém Mořici, už na konci 19. století. První bobové závody na sebe nedaly dlouho čekat. Uskutečnily se na stejném místě v roce 1898.

Český bobový tým se do Sv. Mořice podíval poprvé v roce 1947 a to na Mistrovství světa v bobech, kde se objevily české týmy z Mariánských Lázní a Teplic – a to na vlastní náklady. O rok později na stejném místě proběhly ZOH, kterých se čeští bobisté zúčastnili a vyjezdili si na bobech 14. příčku.

Kategorie sportovního bobu

Na mistrovství světa i na ZOH se závodí ve dvou kategoriích. Muži mohou závodit v dvojbobu a čtyřbobu, ženy mají pouze kategorii dvojbobu (a závodění v bobech se na Olympijských hrách účastní teprve od roku 2002).

Závody probíhají v ledových korytech s umělým chlazením a úkolem závodníků je dráhu sjet v co nejkratším čase. K tomu kromě zkušeností pilota pomáhá i kvalita bobů.

Na dráze ve Svatém Mořici (která je jediná bez umělého chlazení a staví se rok co rok z ledových kostech z okolních jezer) mohou bobisté dosáhnout rychlosti až 145 km/hod.

Kvůli extrémní náročnosti na organismus (v některých zatáčkách dochází k přetížení až 5G, což je stejné jako u pilotů stíhaček) je soutěžení v bobech povoleno až od 18 let.

Co potřebuje úspěšný bobista?

Na první pohled boby možná nepatří k těm nejnáročnějším sportům, ale v tomto případě zdání rozhodně klame. Rychlost a přetížení, kterých závodníci dosahují už jsme zmínili a asi si dovedete představit, že to už vyžaduje nějakou fyzičku.

Jaké jsou základní předpoklady úspěšného bobisty?

Kromě fyzické síly nesmí chybět ani odvaha a touha po adrenalinových zážitcích.

Láká vás závodění na bobech? Nejdůležitější je fyzická a atletická průprava. Průměrná váha bobisty se pohybuje kolem 100 kg (samozřejmě primárně ve svalech) a kromě fyzické kondice je důležité seznámit se s profily drah. Přestože se na samotné boby nepodíváte do 18 let, průprava vám dá i tak pořádně zabrat.

U bobů je však důležité zmínit i finanční náročnost, i při jejich pořízení z druhé ruky se cena kvalitních závodních bobů pohybuje kolem 600 000 korun.

Mohlo by se Vám líbit