how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
SPORT

Jak vybrat lyžařskou helmu

single-image

Lyžařská přilba patří k základnímu vybavení každého lyžaře i snowboarďáka. Přestože v Česku stále ještě není povinná, na sjezdovku byste se bez ní rozhodně pouštět neměli. Víte, jak lyžařskou přilbu vybrat?

Výběr lyžařské přilby není zrovna ten nejjednodušší úkol. Ať už nakupujete on-line nebo v kamenném obchodě, připravte se, že vám výběr chvilku zabere. Přestože si lyže velká část lidí nespojuje s velkým rizikem, k vážným úrazům nedochází zrovna výjimečně. A právě lyžařská přilba má za úkol ochránit lyžaře před nejhorším.

Pokud však vyberete špatnou, bezpečí vám zaručit nemusí.

Takže jak na výběr té pravé a bezpečné lyžařské přilby?

Jak poznat kvalitní lyžařskou přilbu – základní konstrukce

Už jsme zmínili, že kvalitní lyžařská helma poskytuje v první řadě bezpečí. Současně však musí být i pohodlná. V přilbě, která vám bude nepohodlná a v nejhorším dokonce působit bolesti hlavy, celý den určitě nevydržíte.

Většina helem má pevný skelet.

Lyžařské přilby se podle konstrukce dělí na celoskeletové (full-shell) s tvrdým uchem a na mnohem oblíbenější přilby s „měkkým uchem“ neboli half-shell.

Druhé zmíněné jsou v posledních letech u lyžařů i snowboardistů mnohem oblíbenější. Nabízejí totiž vyšší pohodlí i atraktivnější, sportovní vzhled.

Dále si helmu můžete vybrat podle toho, zda má regulovatelný vnitřní prostor, který vám umožní upravit velikost. To oceníte zvlášť u dětských lyžařských přileb, protože díky tomu nebudete muset pravidelně kupovat stále dokolečka přilby nové.

Správná velikost je základ – jak ji poznat?

Pro dokonalou ochranu i pohodlí je nutné, aby helma na hlavě správně seděla. Nesmí být příliš těsná (aby vás nebolela hlava či krční páteř), ale současně nesmí být ani příliš volná. Nesmí tlačit ani klouzat.

Pro výběr správné lyžařské přilby tak potřebujete znát obvod své hlavy. Jak ho změřit? Obtočte metr kolem hlavy z bodu přibližně 2 centimetry nad obočím (kde správně padnoucí helma končí). Při měření dávejte pozor na to, abyste měřili hlavu všude ve stejné výšce. Ideální je mít k měření parťáka, ale zvládnete to i sami.

Podle výsledného údaje už se můžete pustit do výběru podle ostatních parametrů. Například podle způsobu použití.

Rozdělení lyžařských přileb podle použití

Pro sváteční a rekreační lyžaře jsou nejvhodnější rekreační lyžařské helmy, které spojují atraktivní vzhled s nižší cenou. Hodí se však pouze na sjezdovku. Sportovní přilby se odlišují dokonalou ochranou uší a pokročilým systémem odvětrávání.

Certifikace

Při výběru lyžařské přilby, zvlášť pro freeride mimo sjezdovky a pro sportovní lyžování, je důležité ověřit certifikaci, která zaručuje splnění bezpečnostních norem. Certifikace CE EN 1077 třídy B dokazuje, že helma prodělala testy na nárazy a proražení v laboratorních podmínkách, což zvyšuje pravděpodobnost, že helma vydrží i při drsnějších pádech.

Další detaily, na které při výběru helmy nezapomínat

Nejdůležitější věci jsme si prošli, přesto ještě pár dalších detailů rozhodně stojí při výběru za pozornost.

Je helma kompatibilní s vašimi lyžařskými brýlemi? Ideální je, pokud je helma i brýle ze stejné modelové řady. Helma by měla mít také zapínání řešené tak, aby se s ním pohodlně manipulovalo i v rukavicích, tady záleží především na individuálních potřebách.

Teď, když už víte na to, můžete si pohodlně koupit helmu v kategorii Lyžařské přilby.

Mohlo by se Vám líbit