how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
ŽIVOTNÍ STYL

Jak připravit bazén na sezónu

single-image

Koupací sezóna konečně klepe na dveře. Právě teď začíná ten čas, kdy je vhodné popřemýšlet o odzimování bazénu a jeho přípravě na letní radovánky.

Kdy je čas bazén odzimovat?

Letos je to s odzimováním trochu náročnější. Chce na to totiž jít v ten pravý čas. Při pozdním odzimování může docházet k problémům s vodou. Naopak pokud se do toho pustíte příliš brzy, může dojít k poškození mrazem.

Jak teda poznat pravou chvíli?

Noční teploty už by se neměly dostávat pod bod mrazu a denní by se měly pohybovat kolem 15 stupňů. Voda v bazénu by měla mít kolem 10 °C, při vyšší teplotě už v ní začnou růst různé řasy a bakterie.

Postup odzimování bazénu

Pokud jste měli na bazéně přes zimu plachtu, práce bude jednodušší, protože ho nezaneslo tolik nečistot.

Prvním krokem, ještě před odstraněním plachty, však bude odstranění nečistot v okolí bazénu, aby se rovnou nezanesl novým nepořádkem.

Poté můžete plachtu bez starostí odstranit. Nezapomeňte ji očistit a nechat vyschnout, abyste ji mohli bezpečně uložit na (suchém) místě.

Z bazénu bude potřeba také odstranit plováky (které slouží proti zamrznutí vody) a stejně jako plachtu je vyčistit a nechat uschnout.

Poté už se můžete přesunout k samotné péči o bazén.

Očista bazénu

Při čištění bazénových stěn vám přijde vhod bazénová chemie, kterou použijete podle návodu přímo od výrobce. Většinou se nejedná o žádnou velkou vědu a postup je podobný jako u čištění čehokoliv jiného. Kvalitní bazénová chemie si poradí nejen se znečištěním stěn, ale také s různými usazeninami.

Hodit se vám bude také síťka či bazénový vysavač pro odstranění nečistot i ze dna bazénu.

Filtrace a oběh

Na vyčištění a zprovoznění filtrace bazénu je ideální najmout specializovanou firmu, která práci provede profesionálně a nebudete muset mít zbytečné obavy z poškození cirkulace vody.

Nezapomeňte ani na pH

Dalším důležitým faktorem při přípravě bazénu na sezónu je pH vody.

Špatné pH může ovlivnit poškodit nejen bazén, ale i zdraví lidí, kteří se v bazénu koupají.

Bazénová vody by měla mít hodnotu pH v rozmezí 7,0 až 7,4, přičemž 7,0 je neutrální hodnotou. Nižší pH může dráždit oči a vyšší snižuje účinnost chloru, čímž ve vodě vznikají usazeniny a množí se bakterie.

Hodnotu pH můžete zkontrolovat pomocí speciální testovacích pásků. K úpravě hodnot pak slouží speciální granulát.

Zbavte bazén mikrobů a nečistot

Při odzimování je také důležité dostatečné chlorování vody, kde je opět potřeba postupovat podle návodu výrobce chloru či přímo vašeho bazénu.

No a pak už se jen můžete těšit na vyšší teploty a zasloužené koupání!

Mohlo by se Vám líbit