how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
CVIČENÍ SPORT

Činky a závaží – víte, které jsou pro vás těmi pravými?

single-image

Posilování je tou nejlepší sportovní aktivitou pro každého. Zvedáním těžkých předmětů rostou svaly a čím více svalů v těle máme, tím rychleji pálíme kalorie. To znamená rychlejší hubnutí i vytvarování postavy. Proč byste se posilování neměli bát a jaké činky pro začátek vybrat?

Posilování – sport skutečně pro každého

Bojíte se posilovat, protože jste žena a nechcete vypadat jak Rambo? I tenhle strach se dá snadno překonat. Aby žena dosáhla viditelné svalové hmoty, musela by cvičit denně několik hodin a ani okem nezavadit o jiné jídlo, než jsou bílkoviny a zelená zelenina. Posilování s činkami je zdravé. Posiluje kardiovaskulární systém a je skvělou prevencí proti lámání kostí v pokročilém věku. Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými druhy činek a které jsou ty pravé právě pro vás?

Činky

Klasické jednoruční činky můžete pořídit už od půl až jednoho kila až do 50 kil pro skutečné siláky. S jednoručními činkami je možné vykonávat velké množství cviků – od klasického „poskakování před televizí“ s činkami nižší zátěže až po komplexní cviky typu TGU (pro komplexnější cviky se však hodí spíše kettlebell).

Jednoruční činky jsou absolutní klasickou, která by neměla chybět v žádné domácnosti, kde se dbá na aktivní životní styl.

Závaží

Jako závaží můžete použít v podstatě cokoliv. Ideální je kettlebell pro svou všestrannost. Použít můžete i činku či třeba pytel naplněný pískem. Závaží se používá jako dodatečná váha při klasickém pohybu. Zlepší výsledky chůze a běhu, ale závaží můžete využít také například při tanci. Dodatečná váha, kterou sebou při běžném pohybu nesete, pomůže rychleji pálit kalorie i tvarovat postavu.

Kettlebell

Kettlebell je tradiční ruská činka, která slouží k protažení celého těla. Můžete ji využívat na posilování i kardio cvičení. Vhodná je dokonce i na protahovací cviky (najděte si například cvik „svatozář“ či „zlomená páka s kettlebellem“.

Nejoblíbenějším cvikem s kettlebellem je tzv. swing, minimalistické kardio cvičení, které s tělem dovede zázraky, aniž byste potřebovali cokoliv kromě jedné činky a pár metrů prostoru.

Pokud hledáte minimalistické řešení domácí posilovny, dva kettlebelly ve vhodné váze jsou ideál. Ženám se do začátku doporučuje 8kilová a 12kilová činka (u náročnějších cviků však nesáhnete vedle ani s 4kilovým závažím), pro muže pak 16 a 24 kilo.

Kotouče a osy

Pro pokročilejší sportovce, kteří se nebojí velké váhy, jsou ideálním velké činky. Jedná se o činky rozdělené na osu (která sama o sobě má určitou váhu a pokud s velkými činkami začínáte, stačí vám právě osa na nacvičení techniky) a kotouče, které pak můžete postupem času měnit podle potřeby. Cvičení s velkou činkou je pro tělo velmi prospěšné, pouze však při cvičení se správnou technikou. Pokud jste však cvičit s tímto nářadím zvyklí a chybí vám vybavení na domácí cvičení, dnes je nejlepší čas osu s kotoučem pořídit!

Mohlo by se Vám líbit