how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
SPORT

Co jste možná nevěděli o biatlonu

single-image

Ať už máte rádi zimní sporty nebo jako já raději čekáte na sezónu těch letních, biatlon je sport, kterému se rozhodně nedá upřít jisté kouzlo. Kombinace sněhu, lyží a střelby z malorážové pušky má prostě něco do sebe, a to jak v aktivním podání, tak i pouze při pasivním sledování tohoto sportu. Biatlon je tak oblíbený, že má i spoustu variant, včetně té letní, kde se lyže vymění za kolečkové brusle. Můžete se dokonce setkat i s variantou skiarc, kde se místo pušky ke střelbě používá luk.

Trochu z historie biatlonu

Biatlon je sport poměrně starý. V minulosti se však nejednalo o zábavu, jakožto spíše o způsob přežití – už v té úplně nejdávnější historii, která sahá až tisíce let do minulosti, lidé v chladných oblastech v zimních měsících lovili pomocí lyží a zbraní.
A už od 18. století se biatlon využíval pro změnu pro vojenské účely, a to především ve Skandinávii. První polooficiální závod v biatlonu proběhl v Norsku v roce 1767. Na Olympijských hrách má pak své místo od roku 1924 pod názvem Běh vojenských hlídek jako ukázková disciplína.

Disciplíny biatlonu

Biatlon má několik disciplín včetně štafety a závodu dvojic.
Nejdelší tradici má individuální vytrvalostní závod. Ten je na Olympijských hrách už od roku 1960. Dva roky před zařazením na OH v něm proběhlo první Mistrovství světa.

Trasa tradičního biatlonového vytrvalostního závodu je 20 kilometrů (pro ženy 15) a střílí se při ní dvakrát v leže a dvakrát ve stoje.
Nejnovější disciplínou biatlonu, která má své místo na OH teprve od roku 2006 je závod s hromadným startem.
V disciplínách pak nechybí ani klasická štafeta, závod smíšených dvojic, sprint či stíhací závod.

Vybavení na biatlon na Efitness.cz

Pokud zde hledáte kompletní výbavu, tak vás zklameme. Zbraně u nás neseženete… Ale pokud vás přece jen závod zaujal, můžete začít pořízením běžeckých lyží a vyzkoušet si, jak vám to vůbec jde na běžkách.
Nejlepší způsob, jak s biatlonem začít, je přihlásit se do některého z místních klubů tohoto sportu, kde vám se začátky pomohou. Avšak jako u většiny ostatních sportů, i u biatlonu platí, čím dřív s ním začnete, tím větších úspěchů můžete dosáhnout.

Mohlo by se Vám líbit