how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
HUBNUTÍ

Hubněte při běhu se správnou tepovou frekvencí

single-image

Běh je velmi přirozený a ve většině případů také velmi prospěšný pohyb. Abyste při něm však hubli, je důležité běhat při správné tepové frekvenci. Jak ji poznat? A jaký je rozdíl mezi během v aerobním a anaerobním pásmu?

Jak poznat klidovou tepovou frekvenci

Pojďme začít na začátku. Abychom se dozvěděli něco o svém zdraví a celkové kondici, je vhodné změřit si svou klidovou tepovou frekvenci.

To je nejlepší udělat hned jako první věc po probuzení. Ideálně i před… těmi ostatními ranními věcmi, které vám už tepovku o něco zvýší – jedná se sice o nenáročnou věc, ale i cesta do koupelny je pohybem.

Svou klidovou tepovou frekvenci si můžete změřit hned několika způsoby.
Pokud nemáte na žádné vybavení, stačí vám stopky a trpělivost počítat si po dobu jedné minuty údery srdce. Ty se měří ideálně pomocí dvou prstů na zápěstí druhé ruky.Pro extra přesné výsledky si takto tep měřte každé ráno alespoň jeden týden. Pak dospějete ke svému průměru.

Podle klidové tepové frekvence poznáte svou současnou kondici. Čím nižší tepovku si naměříte, tím nadšenější sportovec pravděpodobně jste.
V zásadě se dá říct, že běžný průměr lidí, kteří sedí celý den v kanceláři, do které si dojedou autem, je něco kolem 75 tepů za minutu. Sportovci a dříči si mohou naměřit v průměru klidně i 40 bpm (beats per minute).
Mnohem jednodušší způsob, jak klidovou frekvenci poznat, je pomocí chytrého měřiče tepu, který udělá práci za vás. A navíc ohlídá vaši ideální tepovku i přímo při běhu.

Aerobní a anaerobní pásmo – jak poznat ideální tepovku pro hubnutí při běhu?

Pro hubnutí při běhu je důležité držet se takové rychlosti, která odpovídá našemu aerobnímu pásmu. To znamená, že by se naše tepová frekvence měla pohybovat někde mezi 60–75 % naší maximální tepové frekvence.

Jak poznat maximální tepovou frekvenci?

Opět se můžeme spolehnout na své počty nebo na fitness náramek. Vrcholoví sportovci se pak mohou obrátit na specializovaná centra, která jim s výpočtem pomohou.

  • Nejjednodušším způsobem výpočtu tepovky je jednoduchý výpočet 220 – váš věk (pro muže) či 226 – váš věk (pro ženy).
  • Druhá možnost je experimentální. Vyčerpat se na pokraj sil a pak si tep spočítat, tato metoda však příliš přesná není. Pokud chcete opravdu přesný výpočet vaší maximální frekvence, raději se obraťte na specializovaná centra.

Aerobní pásmo

Když už znáte svou maximální tepovku, snadno si z ní vypočítáte vaše aerobní pásmo, tedy maximálně 75 % z nejvyšší tepové frekvence.
V tomto pásmu tělo spaluje tuky a nejrychleji hubne. Jedná se tak o naprosto ideální frekvenci, které se u běhu držet. K tomu vám opět pomůže správně zvolený sporttester.

Anaerobní pásmo

V tomto pásmu, které přesahuje 80 % naší maximální tepovky, tělo místo tuků začne pálit cukry. Dochází k rychlému vyčerpání, únavě a pro začátečníky není běh v tomto pásmu ani moc zábavný. Dojde v něm pouze k přehnané únavě a zbytečné svalové bolesti, což může začínajícího běžce snadno odradit.
V anaerobním pásmu tak většinou běhají sprinteři a závodníci v kratších závodech.

Mohlo by se Vám líbit