how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
SPORT

Ulevte svým kloubům pomocí tejpování

single-image

Kineziotejping není žádnou novinkou. Jedná se o „oblepování“ bolavých míst – ať už ze sportu nebo naopak nedostatku pohybu – speciální barevnou páskou. Pokud se tato páska neboli kineziotejpa umístí na tělo správně, přináší rychlou, spolehlivou a dlouhodobou úlevu od velkého množství nepříjemných bolestí i špatných pohybových návyků.

Co je tejpovací páska a na jakém principu „tejpování“ funguje?

Celým názvem „kineziotape“ či počeštěle kineziotejpe nebo prostě „tejpa“ je barevná a elastická páska z bavlny. Zpravidla je voděodolná, takže s ní můžete bez obav do vany i do bazénu. Díky pryskyřicovému lepidlu se nemusíte bát, že vám vyvolá některou z kožních alergií.

Při lepení je „tejpa“ elastická. To znamená, že ji pohodlně natáhneme na postižené místo podle potřeb. Po přilepení se však scvrkne a pokožka pod ní se smrští. A právě v tom spočívá většina léčivého účinku tohoto fyzioterapeutického způsobu léčby.

Páska totiž nepůsobí pouze na kůži, ale i na tkáň pod ní. Tím páska uleví od bolesti. Oblast se prokrví a prohřeje a sníží se tlak na receptory bolesti.

Pro koho je kineziotejping vhodný

Tejpování je technika vhodná v podstatě pro každého. Používají ji vrcholoví sportovci stejně jako lidi, kteří prosedí celý den u počítače, z čehož je bolí zpravidla spodní část zad či zápěstí. Tejpa v rukou profesionála se dá použít v podstatě na jakoukoliv část pohybového aparátu.

Do tejpování problémových míst se můžete pustit klidně sami. Doporučujeme však se alespoň poprvé poradit s odborníkem, který vám ukáže přesný postup, jak problémové místo tejpovat. Rad na internetu na „zaručeně správné“ tejpování sice najdete celou řadu. Osobnímu kontaktu s odborníkem z řad fyzioterapeutů či rehabilitačních lékařů se rozhodně nevyrovnají.

Dobrý lékař či fyzioterapeut vám ukáže jak na to a s problémová místa (například záda) vám „polepí“ s profesionální přesností.

Kdy se tejpování vyhnout

Stejně jako každá technika, ani tejpování není vhodné pro každého. Za prvé rozhodně nevyřeší žádný závažnější zdravotní problém.

Tejpy jsou skvělým doplňkem léčby a úlevou při menších potíží. Rozhodně by však neměly nahrazovat lékaře.

Tejpám se také vyhněte, pokud máte na problémovém místě problémy s pokožkou. Kontraindikací je ekzém stejně jako drobná poranění pokožky.

Tejpy na Efitness.cz

Na Efitness.cz nabízíme celou řadu zdravotních pomůcek a ani tejpy nejsou žádnou výjimkou.

Tejpy si u nás vyberete ve všech barevných variantách i velikostech, které byste mohli na své zranění či problémy potřebovat. Pro lidi s citlivější pokožkou nabízíme také podtejpovací pásku z porézního polyutetanu s antialergenními vlastnostmi.

Mohlo by se Vám líbit