how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
ZDRAVÁ VÝŽIVA

Začněte se zdravou stravou. Poradíme vám, jak na to

single-image

Zdraví není jen o dostatečném sportování, ale primárně o stravování. Ve skutečnosti se říká, že co se fitness cílů týká, strava stojí až za 80 % úspěchů. Jenže jíst zdravě – to se zvlášť v dnešní době lépe řekne, než udělá. Naštěstí pro vás máme pár tipů, jak si to zdravé stravování zpříjemnit.

Zapomeňte na detox i na diety

V první řadě ze svého slovníku vyřaďte veškeré detoxy i diety. Většinou nemají smysl. Jsou krátkodobé, a přestože s nimi cíle dosáhnete, většinou v něm dlouho nezůstanete. Výjimkou jsou samozřejmě diety zdravotní a v některých případech i eliminační, pomocí kterých můžete objevit potravinové intolerance.

Proč jsou diety a detoxy vlastně tak oblíbené?

Za prvé slibují rychlé výsledky (a podle toho vždy poznáte, že to není to pravé ořechové). Druhým důvodem je to, že jsou svým způsobem snadné.

Přece jen je trochu jednodušší jíst podle internetového jídelníčku (v lepším případě podle jídelníčku od kvalitního výživového poradce) a nemít možnosti, než mít možnost sníst cokoliv a ohlídat si to správné množství.

Jenže k úspěchu vede samozřejmě ta komplikovanější cesta. Má to však i své výhody. Alespoň se na této cestě nemusíte rozloučit se svými oblíbenými pochutinami.

Pravidlo 80:20

Nejlepším způsobem je držet se pravidla 80:20. Co to znamená? Je to vlastně docela jednoduché. Stačí, když 80 procent toho, co sníte a vypijete, bude zdravé. Zelenina, maso, zdravé tuky – a pak už neuškodí, když si dáte oblíbenou dobrotu v přiměřeném množství.

Aby toto pravidlo fungovalo, je důležité držet svůj energetický příjem nižší než výdej. K tomu mohou pomoci například Kalorické tabulky. A jak zjistit, jaký máte výdej? Například pomocí kalkulačky tdee.com, kam zadáte svůj věk, váhu, výšku a úroveň aktivity a kalkulačka vám dá přibližné číslo, kolik kalorií denně spálíte. Od toho odečtěte přibližně sto a máte číslo, na kterém můžete začít. Příjem poté můžete jednou za několik týdnů optimalizovat podle výsledků.

Jak začít zdravě jíst?

To by byla teorie, jenže praxe je stále těžší. Jak vůbec začít jíst zdravě, když na to člověk není zvyklý? Na začátku stačí dvě věci. Vše, co sníme, vyfotit nebo zapsat – ale opravdu vše. Po týdnu se na to můžeme podívat a zhodnotit, kolik toho je a v jaké kvalitě.

Druhým bodem, který na začátku pomůže, je přidat ke každému jídlu porci zeleniny. Pokud na zeleninu úplně nejste, může vám pomoci odšťavňovač, pomocí kterého si snadno uděláte lahodné smoothie.

Poté postupně přidávejte zdravého (masa, zeleniny, vajec, ořechů) a ubírejte z toho nezdravého. Výsledky se dostaví ještě než vůbec zaznamenáte, že jste něco změnili!

Mohlo by se Vám líbit