how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
CVIČENÍ HUBNUTÍ ŽIVOTNÍ STYL

Jak se připravit na pěší túru?

single-image

Hiking, treking, pěší turistika. Nebo prostě túra. V Česku má tento sport skutečně dlouhou tradici a v posledních letech znovu získává na oblibě. A není se čemu divit. Nejenže je procházka malebnou přírodou a trošku náročnějším terénem skutečným pohlazením na duši, ale navíc pálí až neskutečné množství kalorií. Chystáte se letos i vy na svůj první trek? Poradíme vám, jak se připravit, kam vyrazit a co si nezapomenout vzít s sebou.

Česko pro turistiku jak dělané

Česká republika je pro turistiku skutečně jedno z nejlepších míst na světě. Proč?

Kromě krásné přírody, příznivého terénu a bezpečnosti na cestách na tom má svou zásluhu i Klub českých turistů (KČT), jehož historie sahá už do roku 1888. Právě KČT stojí za turistickým značením, kterého je u nás nejhustší a nejdokonalejší síť. Což znamená, že se neztratíte ani pokud vám dojde baterka v mobilu (přesto byste powerbanku raději zapomenout neměli).

V posledních letech byla pěší turistika v ČR záležitostí oproti minulosti spíše okrajovější. Dnes však opět prožívá svůj boom. A to je super zpráva i pro naše zdraví, protože neexistuje zdravější pohyb, než „obyčejná“ chůze přírodou.

Už víte, kam vyrazíte?

Ať už se chystáte na jednodenní nebo rovnou několikadenní túru, nejdůležitější je mít plán. Právě podle plánu můžete snadno přizpůsobit vybavení i celkový plán.

Kolik kilometrů plánujete urazit? Chcete se vrátit ten samý den domů nebo budete přespávat v přírodě? Chcete si udělat několikadenní trek, ale raději byste přespali v penzionu či v horské chatě?

Další věc, na kterou je důležité myslet, je vaše rychlost a individuální situace. Pokud nejste na dlouhé trasy zvyklí, je lepší začít půldenním výletem a kilometry i stoupání navyšovat postupně.

Za jak dlouho ujdete 10 kilometrů? Průměrná rychlost chůze po městě je 4 km / hod. V přírodě však musíte myslet na náročný terén, stoupání, klesání – a opět na vaši individuální kondici.

Zvlášť, pokud plánujete stihnout vlak nebo dvoudenní trek s přespáním v penzionu, je důležité plánovat s dostatečnou rezervou.

Dobrým průvodcem jsou v tomto Mapy.cz, které dovedou čas, který vám výlet zabere, odhadnout celkem přesně. Berou totiž do úvahy i zmíněné okolnosti trasy.

Výbava na pěší turistiku

A co všechno si s sebou na výlet vzít?

Tady skutečně záleží především na tom, co přesně plánujete. Rozhodně by vám neměl chybět kvalitní batoh.

Stejně jako u bot i u batohu je důležité vybírat podle pohlaví toho, kdo jej bude mít na zádech. Kvalitní batoh je totiž navržen podle mužské či ženské anatomie a na delší cestě jsou rozdíly skutečně znatelné.

Jak velký batoh? Pokud se vydáváte na jednodenní výlet, bude vám stačit batoh do 40 litrů. Při vícedenních se už vyplatí sáhnout po batozích s objemem přes 50 litrů.

Budete totiž muset sbalit dostatek jídla, tekutin, ale také věci na spaní jako je spacák, hamaka, podložka na spaní a přístřešek – ať už stan, tarp či žďárák. Základní přístřešek byste pro jistotu měli mít i v případě, že plánujete přespat v penzionu.

Z dalšího vybavení by vám neměla chybět základní lékárnička s léky na bolest, náplastí a obinadlem, kvalitní boty, čelovka a zavírací nůž.

Hodit se vám mohou také trekové hole, které pomohou v náročnějším terénu.

Samozřejmě také svačinka a lahev s vodou.

Zajímavá místa, kam se vydat i na několikadenní trek

Hledáte inspiraci, kam se na výlet vydat?

Tu můžete najít například na webu stezkaceskem.cz, podle které můžete projít ČR podél hranic z jednoho konce na druhý, a to jak na jeden zátah, tak po různých kouskách a etapách. Pokud si chcete užít krásy českých hor, jedná se o skvělou inspiraci.

Mohlo by se Vám líbit