how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
ZDRAVÁ VÝŽIVA ŽIVOTNÍ STYL

Vše o pitném režimu – jaké jsou nejčastější mýty a jak si příjem tekutin zpříjemnit?

single-image

Dostatek tekutin je důležitý po celý rok. V létě však dehydratace hrozí nejvíce. Co pít a jak se dehydrataci vyhnout, pokud vám voda zkrátka nejede?

Kolik tekutin je skutečně potřeba?

Základní poučka říká, že bychom denně měli vypít dva litry nebo osm sklenic vody. Je to ale skutečně pravidlo, které bychom neměli za žádných okolností porušit?

Jak se to vezme. Tělo opravdu pro své optimální fungování potřebuje dostatek tekutin. Jestli jsou to skutečně dva litry denně je však k diskuzi.

Jako u ostatních věcí to je individuální. Záleží na velikosti, váze, aktivitách, ale také na tom, co vlastně jíte. Protože téměř vše, co zkonzumujete, obsahuje vodu. Nejen zelenina a ovoce, ale třeba také maso a drtivá většina ostatních potravin.

Co všechno se do příjmu tekutin tedy počítá? Všechno.

Ano. Opravdu všechno. Tím myslíme čaj, sladkou limonádu, mléko a v menším množství dokonce i alkoholické nápoje (ale to samozřejmě neznamená, že byste měli pít po litrech coca-colu s vodkou, dokonce ani pivo není zrovna vhodným každodenním zdrojem tekutiny).

Káva dehydratuje – pravda nebo mýtus?

A co káva?

Jak už jsme zmínili v předchozím odstavci – ano, skutečně všechny tekutiny se počítají, kávu nevyjímaje.

Kde se vzal mýtus o tom, že káva dehydratuje? Jak jste si pravděpodobně sami všimli, káva je skutečně mírně močopudná, to však platí převážně pro lidi, kteří ji pijí v omezeném množství. Při pravidelné konzumaci kofeinu si tělo na diuretické účinky tvoří toleranci a i káva (čaj apod.) pomáhá tělu zůstat dostatečně hydratované.

Ovšem znovu platí, že byste neměli kávou a čajem pokrývat veškerý pitný režim.

Je opravdu pozdě pít ve chvíli, kdy máte žízeň?

Dalším častým mýtem, který se objevuje v souvislosti s příjmem tekutin je, že pití ve chvíli, kdy máte žízeň znamená, že jste dehydratovaní a na doplňování tekutin už je pozdě.

Ve skutečnosti pít v okamžiku, kdy vás přepadne žízeň je naprosto ideální. Není nutné mít nastaveného budíka a pít každou půl hodinku sklenici vody, nejdůležitější je poslouchat své tělo.

Nejste si jistí, zda vás tělo neobelhává? Nedostatek tekutin můžete poznat z barvy své moči. Pokud máte pocit, že přece jen pijete málo, ale moč máte světlou, je vše v pořádku. Pokud je příliš křiklavě či snad dokonce tmavě žlutá, měli byste s tekutinami přidat.

 

Méně známé benefity dostatku tekutin – můžete po vodě zhubnout?

To, že je pití vody naprosto zásadní pro lidské zdraví není žádná novinka.

Ale věděli jste, že pitím vody můžete zhubnout? Důvody jsou rovnou dva. V první řadě vám voda zaplní žaludek, takže pokud vypijete sklenici před jídlem, sníte toho méně a na ten další knedlík už pravděpodobně chuť mít nebudete.

Druhým důvodem je to, že voda mírně zrychlí váš metabolismus. Tělo musí chladnější vodu zahřát a zpracovat, to znamená, že po vypití sklenice vody spálíte o něco více kalorií, aniž byste museli hnout prstem.

A kvůli tomu už se to opravdu vyplatí, no ne?

Můžete vypít vody příliš?

Je možné pít příliš mnoho?

Rozhodně ano. Stejně jako u všeho ostatního, dokonce i u vody platí „všeho s mírou.“ Přemíra tekutin se nazývá hyponatremie a trpí ji především maratonci a ultraběžci. Příliš vysoký příjem tekutin z důvodu zvýšené žízně může být v krajních případech také příznakem cukrovky.

Pokud máte denně takovou žízeň, že vypijete klidně i 4 litry vody v klimatizované místnosti při sezení u televize, zvažte proto návštěvu lékaře.

Jak si pitný režim zpříjemnit

Přes všechno, co jsme si řekli je čistá voda zkrátka stále nejlepším zdrojem tekutin a hydratace. Nejenže po ní netloustnete a nepoškozuje zdraví – u vody platí přesný opak. Jenže co když vám nechutná?

Pomoci může filtr na vodu a samozřejmě také ochucování různou zeleninou a ovocem. Kdo by, zvlášť v parném létě, nemiloval citronádu?

Citrón ve vodě se však nemusíte bát nahradit ani okurkou, pomerančem, či jakýmkoliv dalším ovocem či bylinkou (např. máta), které máte nejraději.

Chystáte se na výlet do divočiny? Pak se vám může hodit filtrační láhev na vodu, která dokáže pitnou vodu vyčarovat z jakéhokoliv přírodního zdroje.

Mohlo by se Vám líbit