how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
CVIČENÍ SPORT

Co si obléct při běhání v zimě

single-image

S příchodem zimy si řada běžců udělá dovolenou, s čistým svědomím přestanou trénovat a vymlouvají se na to, že běhání v zimě jim přinese více škod, než užitku. Za oknem fučí vítr, padá sníh s deštěm a třeskuté mrazy nejsou daleko. Jak se tam dá asi běhat?

A právě pro všechny, kteří si neumí svůj život bez běhání představit, není chlad, ani sníh pod nohami překážkou, ba naopak, přinese jim novou formu tréninku a ne méně potěšení, jako v létě. Ano a taky podporuje imunitu! Hlavní věcí je to, jak se na běhání v zimě připravit a čelit ji v plné polní.

Takže, co byste si měli obléci a obout, abyste při běhání nezmrzli a nenachladili se? Podívejte se na nejdůležitější body zimní výbavy, díky níž bude váš trénink pohodlnější a bezpečnější.

VRSTVENÍ

Několik vrstev oblečení vám pomůže udržet se v teple a vyhnout se prochladnutí. Někteří začátečníci však na sebe navlečou tolik vrstev, že se promění v „zelí“, v důsledku čehož se přehřívají a nachladí se. Ideální je obléci se tak, jakoby venku bylo o 10 – 15 stupňů více, než skutečně je. Když vyjdete z domu, bude vám chladno, ale v průběhu běhu se zahřejete.

Nejlepší volbou je používat speciální sportovní oblečení, které je určené do zimy. Důležité je, aby oblečení udrželo teplo, odvedlo vlhkost od těla a neomezovalo vás v pohybu.

ZATEPLENÍ VŠECH ČÁSTÍ TĚLA

Vašim úkolem je, obléci se tak, aby vás neprofouklo. Proto by ochrana měla být komplexní.

Hlava

Jelikož je kůže na obličeji obzvlášť citlivá a choulostivá, nezanedbávejte výběr kukly, čepice a brýlí. Obličej, krk, pusu i hlavu můžete ochránit speciálním šátkem, šálou nebo víceúčelovou kuklou.

Ruce

Používejte speciální zimní rukavice vhodné pro běžecké lyžování, běh i cyklistiku. Pokud venku není velká zima, stačí si namazat ruce krémem.

Nohy

Důležitý detail – správně vybrané ponožky. Řekněte ne bavlněným a pleteným ponožkám a zaměřte se spíše na ponožky (nebo podkolenky) ze syntetické nebo jemné vlny s termo efektem.

CO SI OBLÉCI?

SPODNÍ VRSTVA

Tato vrstva je nejblíže k pokožce, takže by měla být vyrobena z hedvábí nebo syntetických materiálů, které propouští vlhkost. Spodní prádlo vyrobené z přírodní tkaniny nebude fungovat – zabraňuje cirkulaci vzduchu a způsobuje přehřátí. Můžete nosit roláky, termo trička s dlouhým rukávem, speciální nátělníky na běhání a jiné sportovní spodní prádlo.

IZOLAČNÍ VRSTVA

Jejím úkolem je distribuovat pot a udržovat optimální tělesnou teplotu, aby nedocházelo k hypotermii. Tato vrstva je nezbytná, pokud běháte při teplotě, která je nižší než -10 ° C. Vhodné materiály – syntetika, fleece nebo jemná vlna. Izolační vrstvou mohou být sportovní svetry, mikiny a bundy.

VRCHNÍ VRSTVA

Tato vrstva vás ochrání před deštěm nebo sněhem a také odvádí nadměrné teplo z těla. Může být vyrobena z přírodních nebo umělých materiálů s izolačními prvky. Jedná se o různé membránové sportovní bundy, větrovky se zipy a vesty. Je žádoucí mít kapuci – zakryje krk a navíc zahřeje hlavu v chladném, větrném počasí. Věnujte také pozornost rukávům – měly by být lehké, bez těsných elastických pásů.

CO SI OBOUT?

Nejvyšší požadavky by měly padnout zrovna na boty. V našich povětrnostních podmínkách jsou boty obzvláště důležité – silnice se v zimě mnohdy změní na „kluziště“. Takže, co by měl běžec dělat, aby se vyhnul uklouznutí a také neměl mokré nohy?

Při výběru bot se zaměřte na následující body:

  • Ochrana před smáčením. Boty by měly být vyrobeny z vodoodpudivých materiálů, nejlépe s membránou, která nepropouští vlhkost.
  • Žebrovaná elastická podrážka (s čepy nebo ostrým chráničem). Podrážka by měla být měkká a dobře polstrovaná, ale nemrznoucí při nízkých teplotách.
  • Nízká hmotnost.
  • Ochrana před chladem. Obuv musí být izolována z přírodní nebo umělé kožešiny, takže letní tenisky by měly být v chladném počasí dobře zazimovány hluboko ve skříni.
  • Odnímatelné vložky, které lze snadno vyjmout a vysušit.
  • Absence síťových vložek.

Mohlo by se Vám líbit