how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
CVIČENÍ SPORT

Jak na bolavá záda? Pomůže vám správné cvičení i kvalitní pomůcky

single-image

Mnoho našich čtenářů trápí bolesti zad. Často i přesto, že se pravidelně věnují libovolnému pohybu. Může za to částečně dnešní doba. Lidské tělo zkrátka není navržené k tomu, abychom většinu dne proseděli. Jak se nepříjemných bolestí zad zbavit a co dělat pro to, abychom bedrům i při kancelářské práci ulevili?

Věděli jste, že i současní „lovci a sběrači“ se nasedí celkem dost? Průměrný počet kroků, kteří lidé v kmenech ujdou, je stále omílaných 10 000, takže se od běžného člověka z kanceláře, jenž se snaží žít aktivním životním stylem, tolik neliší. Pár malých rozdílů tu však je.

Zkuste je zařadit na dva měsíce do své rutiny a uvidíte, že se vašim zádům velmi brzy uleví.

Pravidelný „mini“ pohyb

Prvním zásadní rozdíl je v tom, jak dlouho v kuse lidé žijící přirozenějším životním stylem sedí. Podle posledních průzkumů je to maximálně deset minut.

Potom odběhnout přiložit k ohni, postarat se o některé z dětí či udělat jakoukoliv jinou běžnou každodenní činnost.

Zde se můžete inspirovat i vy, podle typu vaší práce.

Ideální je tento „trik“ spojit s technikou pomodoro. Nastavte si náramek či telefon, aby vás každých 20 minut upozornil, že je čas na pětiminutovou pauzu. V této pauze se zvedněte a projděte se po pokoji / kanceláři. Můžete udělat také pár dřepů či jakýkoliv jiný pohyb, na který máte prostor. Na chvilku si oddechnete od práce, budete produktivnější, a nakonec vám i záda poděkují.

Naučte se ignorovat opěrátko

Z pozorování „primitivních“ kmenů a vlastně i z pohledu do historie vědci zjistili ještě jednu zajímavou věc. Přestože lidé rádi seděli už od pradávna, nikdy se u toho neopírali. Zkuste to také. Sedněte si na židli a od svých sedacích kostí vytáhněte páteř. Seďte u počítače rovně bez opory v opěrátku. Ze začátku stačí třeba z každé hodiny takto sedět minutu.

U sedu zapojujte i břišní svaly neboli tzv. „střed těla“. Tím bederní oblast páteře dlouhodobě posilujete a brzy by se vám mělo ulevit.

Bederní pás

Způsoby, které jsme si nastínili v předchozích odstavcích, nabízí dlouhodobé řešení. Pokud potřebujete ulevit od bolesti hned či oporu při rovném sedu, pomůže vám bederní pás. Ten poskytuje oporu spodní části zad. Je skvělý pro lidi, kteří se zotavují po úrazu či operaci, ale také pro každého, kdo trpí nepříjemnými a dlouhodobými bolestmi.

Rehabilitační cvičení

Pokud jsou vaše bolesti dlouhodobé a příliš velké, nepodceňujte je a navštivte fyzioterapeuta, který vás naučí konkrétní rehabilitační cviky a pomůže vám s všemi případnými problémy, které můžete s páteří mít.

Mohlo by se Vám líbit