how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
HUBNUTÍ ŽIVOTNÍ STYL

Buďte fit i bez fitness

single-image

Chcete zhubnout? Super!

Nechce se vám cvičit? Nevadí.

Protože prodáváme fitness pomůcky, tak bychom si to možná měli nechat pro sebe, ale ke zhubnutí ve skutečnosti pohyb ani moc nepotřebujete. Štíhlou postavu získáte především zdravou a vyváženou stravou v dostatečném množství.

Na druhou stranu pohybem svou postavu krásně vytvarujete a co víc, snížíte pravděpodobnost různých (nejen) civilizačních onemocnění.

Studie ukazují, že pravidelným pohybem posílíte nejen imunitu a svalovou hmotu, ale třeba také paměť a ostatní kognitivní dovednosti.

Jedna z posledních amerických studií přišla s tím, že pro udržení optimálního zdraví bychom měli 10 prosezených hodin vykompenzovat alespoň 40 minutami pohybu. Což vlastně není tak moc.

Jenže co s tím, pokud vás sport opravdu, ale opravdu nebaví? Zkuste pohyb, který na první (a často ani na druhý) pohled vlastně tak moc sportem ani není.

Stolní fotbálek

Kdo by neznal oblíbený stolní fotbálek? Vedle šipek se jedná o skvělou zábavu s přáteli – a to nejen u piva. Pokud fotbálek hrajete s patřičným zápalem, můžete počítat s tím, že za hodinku spálíte minimálně jedno pivo (což se rovná přibližně 200 kcal). Protáhnete si záda (zvlášť, pokud budete hrát o oblíbené podlézání stolu) a celkově svému tělu dopřejete spoustu zdravého pohybu, aniž byste si vlastně uvědomili, že se hýbete.

Stolní fotbálek není pouze hospodská zábava. Věděli jste, že existuje dokonce Česká foosbalová asociace (ČFO) a každý rok se koná v této hře mistrovství? Česká republika dokonce patří k předním hráčům „fotbálku“ i ve světovém měřítku.

Zkuste si stolní fotbálek i vy. Pokud hledáte hru na dlouhé (pod)zimní večery strávené s dětmi, můžete zkusit Spartan Mini Soccer, který můžete hrát klidně na jídelním stole.

Pokud se chcete zařadit po bok hráčů jako je Ladislav Křepela, můžete si u nás pořídit i stůl na fotbálek, za který se nestydí ani praví profíci.

Mobilní a počítačové hry

Počítačové hry jako způsob hubnutí a zdravého pohybu? Ale ano.

Na mobilu může jít například o slavný Pokemon Go nebo The Witcher: Monster Slayer. Jedná se o hry, které vás „nutí“ chodit na procházku.

V „Pokémonech“ sbíráte slavné příšerky a jejich vajíčka a za každý počet ujitých kroků se vám vajíčka líhnou. Pokémony přitom potkáváte různě při svém putování od těch obyčejných až po vzácné. Pokemon Go nabízí i možnost hry více hráčů.

The Witcher neboli Zaklínač je RPG hra s příběhem, která vás přiměje nejen lovit příšery, ale také plnit různorodé úkoly a následovat poutavý příběh.

A co počítačové hry? U těch se přece hýbat opravdu nedá?

Ale dá! A ani k tomu nepotřebujete virtuální realitu (přestože se v současnosti jedná o nejlepší způsob trávení času hrou a zároveň pohybem).

Stačí taneční podložka nebo tzv. DDR – nebo třeba staré dobré Wii či moderní Nintendo Ring Fit, se kterým hrajete hry prostřednictvím pohybu.

Nohy jako dopravní prostředek

Nejpřirozenějším lidským pohybem je však chůze.

Nohy jsou skvělým dopravním prostředkem a chůze možná tím nejjistějším a nejšetrnějším způsobem, jak se zbavit přebytečného tuku.

Nebaví vás?

Zkuste zmíněné mobilní hry nebo třeba poslech audioknih či oblíbených podcastů.

Chůze je velmi nenáročná, přesto může být těžké ven vyrazit. Natož „jen tak“. Klaďte si pouze malé cíle. Třeba 10minutovou procházku kolem bloku nebo 2 000 kroků. A kdo ví. Třeba vás to časem dokonce začne i bavit. 😊

Mohlo by se Vám líbit