how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
HUBNUTÍ SPORT

Správné dýchání při běhání

single-image

Jednou z nejdůležitějších činností při běhání je dýchání. Dech je činnost, kterou můžeme ovlivnit, je řízena reflexně a ovlivnitelná vůlí. Umíme měnit jeho hloubku, frekvenci i intenzitu nádechu a výdechu. V momentě, kdy dýcháte při běhání špatně, můžete si ho hned v začátcích znechutit známým pícháním v boku.

Pokud jsme v klidu, je aktivní převážně bránice, která je hlavním nádechovým svalem, výdech je pak pasivním dějem. Při běhání jsou pak nároky na dech daleko vyšší. Stává se vám často, že nohy by ještě mohly, ale dechem už nestačíte? Pak si ubíráte na výkonu tím, že nevyužíváte celé vitální kapacity plic. Pokud trvale disponujete chybným stereotypem dechu, bude vás bolet krční páteř, kterou tímto zatěžujete.

Váš trénink neustále doprovází píchání v boku nebo dechová nedostatečnost?

Pak nejspíše se většina výměny dechových plynů odehrává pouze v horní a střední části hrudníku. Dolní partie ale jsou neprodýchané. Je nutné si uvědomit, že správně dýchat nestačí jen při běhání, ale i při ostatních činnostech každodenního života. Správné dýchání je cesta k lepšímu zdraví.

Jak zjistit, že špatně dýcháte?

Můžete stát nebo sedět. Normálně přirozeně se nadechněte – to několikrát zopakujte a dívejte se u toho na váš trup. Rozšiřoval se při nadechnutí více váš hrudník nebo břicho? Pokud se více nadzvedává váš hrudník, je to špatně. Klíč ke správnému dýchání vede právě přes použití svého břicha. Do těla tím dáte maximální množství kyslíku.

Jak se naučit správně dýchat?

Existuje několik dýchacích cvičení, která byste měli procvičovat ráno a večer, aby se vám dostala do podvědomí. Lehněte si na záda a dlaň s roztaženými prsty si položte na břicho. Pak se zhluboka nadechněte tak, aby se dlaň na břichu nadzvedávala a hrudník se nejlépe nadzvedával pouze minimálně. Při vydechnutí pozorujte dlaň, jak klesá.

Dýchat nosem nebo ústy?

Názory na toto téma se různí. Můžete při zahřívacích fází běhu dýchat nosem, při tréninkové zátěži pak ústy. Při dýchání nosem je průsvit dýchacích cest menší a tím klade větší odpor, který musí dechové svaly překonávat. Tím pádem dochází k rychlejší únavě. Pro začátečníky by mělo být jednoznačně lepší, ale o malinko náročnější, dýchat nosem. Zvláště pak v zimních měsících hrozí větší riziko nachlazení.

Zkušení běžci již podvědomě dýchají v poměru nádech – výdech 2:2. Znamená to, že běžec při nádechu udělá dva kroky a při výdechu taktéž. Pokud se běží pomalu, může se poměr změnit na 3:3 nebo 4:4.
Pokud vás píchá v boku, zaměřte se na dechová cvičení, o kterých jsme se zmiňovali na začátku. Jestli vás přece jen v průběhu běhu tento stah bránice překvapí, zpomalte a uklidněte tělo. Po chvíli se opět rozběhněte a soustřeďte se na to, aby kroky s nádechy a výdechy byly v harmonii. Především kvůli tomuto problému běhání nevzdávejte. S tímto jevem se v začátcích setká téměř každý a téměř každý jej po určité době s lehkostí překoná.

Mohlo by se Vám líbit