how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
ŽIVOTNÍ STYL

Nedaří se vám zhubnout? Možná se dopouštíte některé z těchto chyb

single-image

Plavková sezóna je v plném proudu a vás se přes všechnu snahu nepodařilo zhubnout? Nezoufejte, s tímto problémem se rozhodně nepotýkáte sami. Naše společnost ani tělo prostě nejsou na hubnutí nastavené a chybovat je tak extrémně snadné. Nedopouštíte se některé ze základních chyb při hubnutí i vy?

Nesledujete svůj příjem

Lidé mají ve zvyku nadhodnocovat svůj výdej, a naopak podhodnocovat příjem. A právě o výdeji a příjmu celé hubnutí je. Celé téhle matematice často nepomáhají ani chytré náramky, které často ukazují více spálených kalorií, než jaká je realita. Největší chybou však je, že si často nepřipouštíme, kolik jsme toho ve skutečnosti snědli.

Pokud s hubnutím začínáte (ať už po prvé nebo po sto padesáté), nebojte se kalorických tabulek a zapisujte si do nich skutečně vše, co sníte. Možná se budete divit, kolik kalorií přijmete v maličkostech, jako je druhá hrst oříšků nebo plátek másla navíc…

Sníst občas o 500 kalorií navíc není pro tělo žádný problém, pokud však denně sníte o 100-200 kcal více, za pár měsíců si toho na své velikosti pravděpodobně všimnete.

Pokud se vám do kalorických tabulek, počítání a vážní opravdu hodně nechce, zkuste si alespoň týden až dva fotit opravdu vše, co během dne (i noci) sníte a vypijete. Možná vás konečný pohled překvapí a problémy s hubnutím trochu osvětlí.

Snažíte se „přecvičit ledničku“

Lidé se velmi často při hubnutí spoléhají na pohyb. Ale přecvičit ledničku zkrátka nejde (a hospodu už vůbec ne). Ano, pokud zůstanete u svého stravování a začnete se hýbat, uděláte svému tělu obrovskou službu a možná i nějaké to kilo zhubnete.

Pokud však chcete opravdu vypracovanou postavu do plavek, budete muset omezit i kalorický příjem. Nemusíte hned vynechávat všechno vaše milované jídlo, ale zkuste se držet prvního bodu a zjistit, kolik opravdu sníte a časem množství (a ideálně i složení) potravin v každodenním jídelníčku upravit podle vašeho bazálního metabolismu.

Jíte příliš málo

Problém však nemusí nastat pouze v případě, že jíte příliš. Problémem může být i naopak nedostatečný příjem. Zvlášť důležité je hlídat příjem bílkovin, které mají pozitivní vliv jak na hubnutí, tak i na růst svalů a současně vás dostatečně zasytí.

Stejně tak je důležité jíst dostatek sacharidů a tuků – kolik přesně záleží jak na vašem metabolismu, tak i na směru, který jste si pro svůj životní styl zvolili.

Zvolili jste si dietu, která pro vás není ideální

Nebaví vás to a stále se nachytáváte, jak jíte něco, co byste „neměli?“ Možná jste si zkrátka jen zvolili pro vás nevhodnou cestu. Možná vaše kamarádka přísahá na nízkosacharidovou stravu nebo paleo, ale tyto směry zdaleka nefungují každému.

Pokud se nechcete vzdávat svého oblíbeného jídla, zkuste jídelníček pouze upravit, aby obsahoval více zeleniny a méně cukrů a smaženého. Pokud současně sledujete svůj kalorický příjem, nemusíte se vzdát ničeho a váha i tak půjde postupně dolů.

Kladete si nereálné cíle

Nereálné cíle mohou být velmi demotivující. Raději se soustřeďte na dosažitelné a menší cíle a nechte se příjemně překvapit.

Pozor si dávejte také na číslo na váze, které nemusí být vůbec vypovídající. Samotná váha nemusí nutně ukazovat váš pokrok přesně a čísla na ní mají ve zvyku skákat sem a tam podle toho, jak jste se zrovna vyspali, jak moc zavodnění jste nebo podle data v kalendáři.

Místo toho se raději měřte. Úplně nejlepším ukazatelem pokroků je pak oblečení, které rozhodně nelže. Začínáte potřebovat pásek a oblečení na vás tak nějak visí? Pak jste na správné cestě, ať už si váha říká co chce.

Mohlo by se Vám líbit