how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
HUBNUTÍ VÝŽIVOVÉ PORADENSTVÍ ZDRAVÁ VÝŽIVA

Zdravě jíst s minimem práce? Jde to!

single-image

Zdravému stravování a životnímu stylu se na našem blogu věnujeme poměrně často. Největší starostí však je, kde na to všechno najít čas? Práce, rodina, úklid, pravidelný pohyb a do toho všeho ještě pravidelně a dostatečně spát a vyvařovat? Mnozí si zkrátka řeknou, že to není nic pro ně. Ale opak je pravdou – každá práce jde ulehčit – zvlášť ta v kuchyni. Jak na to?

Plánujte a připravujte si suroviny předem

Návod, jak ušetřit čas a ideální i finance dnes hledá snad každý. Přitom to na jednu stranu nemusí být, alespoň v kuchyni, až tak náročné. Stačí dodržet pár stěžejních kroků a úsporu obou drahocenných komodit pocítíte téměř okamžitě.

Plánování

Jedním ze zásadních kroků, jak si v kuchyni ušetřit čas (i peníze) je plánování předem. Už když jdete na nákup, měli byste alespoň trochu tušit, co budete následující týden vařit a podle toho obchodem proběhnout a netoulat se v uličkách s nepříliš optimální stravou.

Pokud si k plánování jídelníčku na další dny vezmete akční leták obchodu, do kterého rádi chodíte, možná se budete cítit o pár let starší, ale plánování vám usnadní, a ještě pár korun ušetříte.

Příprava

Když už máte nakoupeno a víte, co budete vařit, dalším krokem je příprava. Koho by bavilo den, co den krájet zeleninu, připravovat saláty a vůbec se věnovat všem těm nudným činnostem, které s sebou vaření přináší?

Ideální je všechno to udělat během jediného dne. Sice tomu věnujete pár hodin, ale po zbytek týdne budete mít klid. Očistěte a nakrájejte zeleninu. Tu uložte do vzduchotěsných boxů a do ledničky (případně do mrazáku).

Některé jídlo si můžete předem i uvařit, například vepřovou pečeni, ale také chilli con carne, indický dhal a mnoho dalšího. V ledničce vám jídlo vydrží několik dní a vy po práci nemusíte ztrácet stále dokola čas vařením.

Stačí sáhnout do ledničky či mrazáku, ohřát a je hotovo.

Nebojte se mrazáku

Mrazák zmíníme ještě jednou. Nebojte se vařit větší porce. Spousta jídel, například zmíněné chilli con carne, se dá uložit do mrazáku a v případě potřeby jen hodit do hrnce (nebo mikrovlnky) a za pár minut máte hotovou naprosto luxusní večeři nebo oběd do práce.

Volte snadná jídla a nebojte se je často opakovat

Jedním z velkých žroutů času je v kuchyni vymýšlení toho, „co zase budu vařit“. Stejně tak i experimentování s novými recepty může stát víc času, než jste původně plánovali. A přestože je určitě skvělé si jídelníček čas od času obohatit o nové jídlo, lepší je se takovým pokusům věnovat jen když na ně máte náladu.

Ideální je, pokud se vám podaří najít pět lahodných jídel, které se dají pohodlně skladovat v ledničce i mrazáku a ty točit stále dokola. Bojíte se, že se vám přejí? Experimentujte s kořením. Například takové masové kuličky nebo karbanátky můžete připravit na spoustu různých způsobů a nikdy se vám neomrzí.

Jednou můžete udělat obyčejné jen se základním kořením, jindy do nich můžete například přihodit brokolici či jinou zeleninu atd.

Jakmile se s jednoduchým receptem seznámíte, už je hračka jej jen lehce pozměnit, aby se vám za pár týdnů nepřejedl.

Šikovní kuchyňští pomocníci vám ušetří hromadu práce

Lidé se dělí do několika skupin.

Jedna část lidí má kuchyň plnou zbytečných krámů, které skoro nikdy nepoužije.

Ta druhá se naopak vyhýbá nákupu čehokoliv víc, než je nůž, hrnec a možná ještě prkýnko.

Pak je tu zlatý střed a právě lidé, kteří mají kuchyň vybavenou užitečnými pomocníky, v kuchyni stráví minimum času, ale jejich vaření má maximální výsledky.

Co by vám rozhodně nemělo v kuchyni chybět?

Robot

Na prvním místě (vedle zmíněného nože, hrnce a prkýnka) je rozhodně kuchyňský robot. Ten vám během chvilky nejen uhněte těsto a vyšlehá dokonalý sníh, ale pomůže vám také s krájením zeleniny, namelete si v něm maso a připravíte nejlahodnější pokrmy s nejmenší časovou investicí.

Toustovač

Toustovač se někomu může zdát jako zbytečná věc. Chleba se dá ohřát na pánvi a co víc potřebujete? Ve správně zvoleném toustovači si můžete připravit nejen tousty, ale také panini, domácí vafle a spoustu dalších dobrot. Chleba se v něm ohřeje během chviličky a výrazně rozšíří vaše kuchyňské možnosti.

Rýžovar

Milujete rýži a nedovedete si bez ní pořádné jídlo téměř ani představit? Rýžovar je jedna z těch věcí, kterou sice mnozí nevyužijí, ale milovníkům rýže by v kuchyni rozhodně chybět neměl. Nejenže vám ušetří čas, ale především právě rýžovar dodává této příloze tu nejlepší chuť, kterou z ní obyčejným vařením v hrnci nikdy nezískáte.

Pomalý hrnec

Další specialitkou je pomalý hrnec, ideální pro všechny, kdo nesnáší stát příliš dlouho u plotny. Do pomalého hrnce stačí naházet suroviny, zapnout a ráno či po návratu z práce máte hotové naprosto luxusní jídlo s minimem práce. Nemusíte nic míchat, nastavovat ani hlídat. Prostě stačí zapnout a za pár hodin máte hotovo.

Vidíte? Zdravé stravování nemusí být nijak složité a v kuchyni nemusíte po práci trávit celé večery. Stačí používat správné nástroje a nebát se plánování.

 

Mohlo by se Vám líbit