how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
CVIČENÍ

Trápí vás bolest ramen či krční páteře? Zkuste uvolnění pomocí tří snadných cviků

single-image

Bolest ramen a krční páteře je pevně spojená se sedavým životním stylem, do kterého nás dnešní společnost chtě nechtě tlačí. Naštěstí však existuje pár snadných cviků, kterými je možné bolesti předcházet nebo ji dokonce eliminovat. Které to jsou?

Cvičení doma nebo fyzioterapie?

Než se pustíte do domácího cvičení na uvolnění ramen a zad je důležité zvážit, zda je skutečně tím pravým pro vás. V některých případech je totiž výrazně lepší navštívit fyzioterapeuta.

To platí především pro lidi, kteří trpí příliš velkou bolestí i pro ty, kdo nemají zkušenosti se cvičením.

Cviky je totiž důležité provádět precizně tak, aby nedošlo naopak k ještě většímu poškození. Pokud si tak nejste jistí, že cvičení podle internetového návodu provedete skutečně přesně, je lepší navštívit fyzioterapeuta a naučit se uvolňující cvičení pod vedením zkušeného profesionála.

Nejčastější chyby, které vedou k bolesti ramen a zad

Zkracování svalů v oblasti ramen a šíje je běžné nejen u lidí se sedavým životním stylem, ale také například u cyklistů a dalších sportovců. Proto je protahování této oblasti důležité, ať už sedíte v kanceláři nebo žijete aktivním životním stylem.

Základem je za všech možných okolností správné postavení hlavy a ramen.

Co to znamená?

Pokud dlouho sedíte u počítače nebo koukáte do mobilu, možná také děláte „želvičku.“ Co to znamená?

Hlava vystrčená v nepřirozené poloze vpřed tak, že připomíná želví hlavu vystrčenou z krunýře. Tímto neduhem dnes trpí téměř každý. Přitom se jedná o polohu, která vede k problémům s krční páteří možná nejčastěji. Co s tím? Kromě pravidelného cvičení a protahování je důležité na správnou polohu hlavy aktivně myslet.

Dalším častým problémem je choulení ramen. Pokud je to možné, snažte se v běžném provozu myslet na to, že byste měli ramena tlačit dolů od hlavy a do stran, čímž otevřete hrudník a udržíte svaly v přirozené poloze.

A teď už k samotným cvikům.

Cviky na uvolnění ramenního pletence

Ještě, než se do toho pustíme, pár základních pouček, které platí u každého protahovacího cvičení:

  • V poloze setrváme 15 sekund a v klidu se prodýcháme.
  • Pohyby jsou plynulé, žádné prudké trhání ani kmitání.
  • Končetiny natahujeme obě, po stejnou dobu a rovnoměrně.

Rotace páteře v sedě

Posadíme se či pevnou podložku se zkříženými nohami. Hluboký nádech a výdech, opakujeme. S dalším nádechem položíme pravou ruku na levé koleno a pravou ruku za sebe. Nádech a s výdechem se otáčíme za pravou rukou.

V pozici vydržíme 15 sekund a s nádechem se vracíme. Opakujeme ještě třikrát a potom to samé na druhou stranu.

Rotace krční páteře

Tento cvik můžete provádět klidně v pohodlí u počítače. Sedněte si rovně (nezapomeňte na správné postavení ramen a hlavy). Pokrčte hlavu a pomalu ve spodní pozici rotujte k pravému ramenu. Chvíli setrvejte, prodýchejte a pomalu přesuňte bradu k levému ramenu, kde opět chvíli setrvejte. Opakujte minimálně třikrát.

Spojení rukou za zády

Tenhle cvik možná znáte ze školního tělocviku. Opět si pohodlně sedněte, ideálně na zem (cvik je však možné provádět i ve stoje). S nádechem vzpažte pravou ruku, ohněte v lokti a snažíme se spojit s levou rukou. Ke cviku je možné použít například pásek, pokud nemůžete ruce spojit. Po chvíli prodýchání ruce vyměňte. Opět cvik opakujte alespoň třikrát.

To jsou tři základní cviky, které zvládne skutečně každý a není k nim potřeba žádného speciálního tréninku ani zkušeností. Jedná se o skvělou prevenci i uvolnění při mírnějších problémech. Pokud trpíte na bolest ramen, zad či páteře, které vás, byť mírně, omezují v běžném životě, určitě neváhejte a navštivte co nejdříve fyzioterapeuta.

 

Mohlo by se Vám líbit