how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
CVIČENÍ SPORT

Jak dobře umíte plavat vy?

single-image

Voda je můj živel. Miluju ji. Od malička jsem vyrůstala ve falešné představě, že jsem plavec poměrně dobrý. A bronzový diplom za plavání získaný kdesi na druhém stupni základky mě v této představě jen umocnil. Jenže jak tak plynul čas… No zkrátka a dobře je tomu pár měsíců, co jsem zjistila, že se sice dovedu chvíli udržet nad vodou a zvládnu ve vodě i překonat nějakou vzdálenost, ale ke skutečné schopnosti plavat má to mé plácání se poměrně daleko. Tak jsem se pustila do studia plavání. A protože mi přijde naprosto skvělé, rozhodla jsem se s vámi o své poznatky podělit.

Plavecký styl prsa – nejoblíbenější, a přitom nejvíce nepochopený styl

Nejoblíbenějším plaveckým stylem jsou jednoznačně prsa. Jedná se nejen o nejstarší plavecký styl, ale také o nejpomalejší a energeticky nejnáročnější. Velmi oblíbený je u rekreačních plavců, kteří se v něm, stejně jako ještě nedávno i já, dopouštějí každé myslitelné chyby.

  • Plavání s hlavou nad vodou neboli styl á la paní radová,
  • chybné dýchání,
  • špatná poloha hlavy při ponoru,
  • vykopnutí každé nohy jinam,
  • neefektivní používání rukou
  • špatně sladěné ruce, nohy a dech.

Právě v prsou je snad největší chybovost ze všech stylů. Pokud bych vám zde měla vypisovat do detailu, jak prsa správně provádět, vydalo by to spíš na knihu a stejně byste z textu příliš nepochopili. Pokud se chcete naučit plavat prsa skutečně správně a efektivně, nejlepším způsobem je zaplatit si zkušeného osobního trenéra, který napraví veškeré vaše chyby a naučí vás to od začátku a správně.
To samé platí i o dalších stylech, ale přece jen se na ně alespoň krátce podíváme.

Kraul

Kraul je přesným opakem stylu prsa. Jedná se o nejefektivnější a nejrychlejší plavecký styl, který vznikl až v 19. století. Zároveň se jedná i o zdravější plavecký styl, protože při něm plavec drží páteř neustále v neutrální poloze. Nedochází tak k jejímu namáhání.
Pravděpodobně nejtěžší na technice kraula je naučit se správné technice dechu a sladit ji s pohybem rukou.

Znak

Tento plavecký styl se téměř nevyužívá, přestože je s přehledem nejzdravější. Jedná se totiž svým způsobem o „kraul na zádech“, při kterém nedochází k namáhání krční páteře a skvěle si při něm protáhnete ramena. Většina pohybu při znaku vychází totiž právě z nich.

Motýlek

Jedná se o nejnáročnější plaveckou disciplínu. Je namáhavá jak na techniku, tak na fyzičku. U tohoto plaveckého stylu zatím preferuji koukání na ostatní namakané plavce, kteří ji zvládají na jedničku. Sama se do ní asi jen tak nepustím. ????

To nejdůležitější na závěr – ani u plavání výbavu nepodceňujte…

Ve svých plaveckých začátcích (těch dospěláckých), jsem hned na začátku udělala základní chybu. Podcenila jsem plaveckou výbavu. Při svých pokusech o správnou techniku dechu, potápění hlavy atd., jsem se tak často akorát zbytečně přidusila.
Pokud to s plaváním myslíte alespoň trochu vážně, rozhodně byste si měli pořídit plavecké brýle, které vám pomohou získat pod vodou jistotu. Předchází také nepříjemným střetům s ostatními plavci. Podobně důležitá a zanedbávaná je i koupací čepice. Ani u jedné z těchto pomůcek se nejedná o nijak zásadní výdaje, ale zážitek vám zpříjemní skutečně nezanedbatelně…

Mohlo by se Vám líbit