how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
SPORT

Jak vybrat snowboard?

single-image

Vybíráte své první prkno? Snowboard je skvělou zábavou pro sportovce každého věku a začít s ním můžete jak v útlém mládí, tak třeba i na „stará kolena“. Výběr prvního prkna však může být poněkud náročný, a to nejen časově. Prkna se totiž liší nejen designově, ale především svou velikostí, tvrdostí, ale i typem.

Délka snowboardu

Přestože je zrovna u snowboardu lákavé vybírat první prkno podle vzhledu, první, na co bychom se měli zaměřit, je jeho délka a váha. Pokud zvolíme nevhodnou velikost, může docházet ke zbytečným chybám a v krajním případě i ke zranění, zvlášť, pokud jste na prknu nováčkem.

Přesnou tabulku vám poskytnout nemůžeme, protože veškeré hodnoty by stejně byly orientační podle vašich zkušeností i typu prkna. Obecně se však dá říct, že snowboard pro děti do 55 kilo budeme volit většinou prkno o délce kolem 140 centimetrů a při váze v rozmezí od 62 do 82 kil jezdce se délka ideálního prkna protáhne přibližně na 160 cm.

Pokud si chcete být při výběru na Efitness jistí, můžete použít naprosto základní poučku výběru snowboardu. A to je ta, že by vám mělo prkno sahat někam mezi bradu a nos. To znamená, že se můžete po tuto úroveň změřit a podle toho si vybrat ideální velikost.

Proč je správná velikost prkna důležitá?

Správně velké prkno je důležité především pro plynulou jízdu. Pokud si vyberete moc malé nebo naopak velké, hned v začátcích si vypěstujete špatné zvyky. A co hůř, možná místo toho, aby vás snowboard chytnul a nepustil, kvůli špatné velikosti se vám tento skvělý sport jen znechutí…

Nejde jen o velikost

Při vážení se před výběrem snowboardu však nejde jen o velikost prkna. Váha jezdce je důležitá i pro výběr právě podle minimálně a maximální váhy pro to které prkno. Pokud budete na zvolený snowboard příliš lehcí, bude se vám špatně ovládat. Při větší váze jezdce hrozí jeho poškození nebo jeho nepříjemné potápění se do prašanu.

Šířka snowboardu

Podobné je to i se šířkou snowboardu. Příliš široké prkno se špatně ovládá – a to nejen začátečníkům. Příliš úzké prkno je však také chybou. Ideální je vybírat podle velikosti vašich snowboardových bot. Při průměrné velikosti mužské klasické boty (44) by šířka prkna měla být kolem 44 centimetrů. Co se však šířky týká, pokud si nejste s výběrem jistí, bude nejlepší, pokud nás kontaktujete.

Ať už vybíráte prkno po internetu nebo na živo na prodejně, nezapomeňte se pořádně změřit a zvážit, na velikosti u snowboardu totiž skutečně záleží.

Mohlo by se Vám líbit