how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
SPORT ŽIVOTNÍ STYL

Jak na výběr vodáckého vybavení?

single-image

„Jet na vodu“ je jedním z nejoblíbenějších způsobů trávení české dovolené. Sjíždění řek je už takovou českou letní tradicí. Plánujete letos poprvé s přáteli vyrazit i vy? Máme pro vás pár tipů, jak vybrat vodácké vybavení a na co byste neměli před cestou zapomenout.

Co přesně plánujete a jak moc se plánujete vodáctví věnovat?

Než se pustíte do samotného nakupování, je potřeba si sesumírovat, co všechno budete vlastně potřebovat.

Co všechno byste měli vědět?

Jednou z prvních otázek je, jak moc se plánujete sjíždění vody věnovat a kolik chcete do vybavení investovat. Od toho se pak odráží výběr samotného vybavení.

Dále byste měli vědět, jestli budete na vodáckém výletě přes noc a pokud ano, máte zařízené spaní?

Pokud ne, budete kromě základního vybavení na vodu potřebovat také stan a samozřejmě vám nesmí chybět ani spacák.

Oblečení na vodu

No asi vás nepřekvapí, že na vodě bude trochu mokro. Logickým krokem je vzít si na vodu plavky, ale ani to není ideální řešení. Letní sluníčko dovede natropit pěknou neplechu. A ve vodě vás často neochrání ani opalovací krém. Zvlášť, pokud se zapomenete namazat i několikrát v průběhu dne.

Ideální je proto funkční, rychleschnoucí oblečení, kterého vám nebude líto, pokud se zničí, ale současně vás ochrání i před slunečními paprsky.

Nezapomeňte si na cestu přibalit ani větrovku, která vás zase zachrání před chladem a větrem, pokud se počasí rozhodne s vaším plánem na vodácký výlet nespolupracovat.

Oblečení na vodu by vám nemělo být příliš volné, abyste se do něj při případných manévrech nezamotali.

Důležitý je také výběr bot. Ty nemusí být kdo ví jak extra skvělé a funkční, rozhodně by to však neměly být sandále ani jiný typ (polo)otevřené obuvi, která by vás na vodě mohla ohrozit.

Vodácké vybavení

A co klasické vodácké vybavení? Co by vám rozhodně nemělo chybět? Tady záleží na konkrétních plánech vaší party. Mají své vybavení nebo si ho budete půjčovat v půjčovně? Musíte si vše kupovat nebo vám přátelé něco půjčí?

Bez čeho se na vodě rozhodně neobejdete je plovací vesta. Ať už patříte k sebelepším plavcům, zvlášť divočejší řeka dovede být pěkně nevyzpytatelná a vesta vám může zachránit život. Jedná se také o část vybavení, kterou byste rozhodně měli mít vlastní, aby vám dokonale sedla svou velikostí. Vybírejte ideálně vestu s hrudním popruhem, díky kterému vás přátelé či záchranáři z vody mnohem jednodušeji vytáhnou.

K dalšímu vybavení pak patří samozřejmě pádlo, a loďák neboli lodní vak, do kterého si můžete uložit všechny nezbytnosti, které s sebou na vodu berete.

 

Mohlo by se Vám líbit