how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
SPORT ŽIVOTNÍ STYL

Podzimní sportování a venkovní aktivity

single-image

Popadané listí hrající všemi barvami a chladné počasí člověka často láká zabalit se do teplé deky s teplým nápojem a odpočívat u oblíbené kratochvíle, ať už je jí kniha, televize nebo třeba oblíbený podcast. Podzimní počasí však stále přeje i venkovním sportovním aktivitám a proč ještě nevyužít těch posledních pár dní, kdy náledí a vlezlý mráz zažene do tepla domova i ty nejzapálenější běžce?

Podzim – ideální období pro venkovní aktivity

Podobně jako jaro i podzim přímo vybízí k venkovním aktivitám. Přestože je občas trochu pochmurmo, současně vás venku nečeká vedro k padnutí ani náledí a vlezlý mráz. Právě na podzim bychom si měli užít posledních dnů příjemného počasí a pohybu na čerstvém vzduchu.

Jaké venkovní sporty jsou na podzim ideální? A jak se na ně vybavit?

Procházky a túry

Procházka je ideální pohyb pro každého, není náročná na klouby a každodenní půlhodinová chůze udělá s vaší formou přímo zázraky. Pokud zrovna není náledí nebo 40 stupňů ve stínů, procházka je jasnou volbou pro každý den.

Na túry je oproti tomu většina z nás zvyklá chodit spíše v létě. Přitom i podzim tomuto nádhernému sportu vychází svými podmínkami vstříc. Nehrozí, že se upečeme na rozpáleném sluníčku, a přitom je po většinu dnů dostatečně teplo, abychom mohli v kvalitním spacáku přespat i pod stanem.

Že spaní venku není nic pro vás? I jednodenní túra lesem udělá pro vaše psychické i fyzické stavy úplné zázraky.

Využijte posledních vhodných dnů a užijte si během podzimních výletů krás české přírody.

Běh

Chcete začít s během, ale okolnosti vám stále nepřejí?

Podzim je ideální čas, kdy se do běhání pustit. Budete potřebovat kvalitní funkční oblečení, které k vám nepustí chlad, ale současně se v něm ani příliš nezpotíte.

Jestli s během skutečně začínáte, máme pro vás ještě jednu radu. Neplánujte si, že hned první den uběhnete pět kilometrů a ani se přitom nezpotíte.

Místo toho je ideální začít tzv. indiánským během – střídáním několika minut chůze s půl minutou běhu a tento poměr postupně v rámci týdnů navyšovat ve prospěch běžeckého času.

Předejdete tak nejen zranění, ale také vyhoření.

Venkovní lekce jógy, tai-chi a dalších skupinových sportů

Města a městské části často nabízejí venkovní sportovní aktivity zdarma či pouze za malý poplatek. Většinou se odehrávají v parcích a můžete si na nich vyzkoušet jógu, tai-chi i další příjemné aktivity, se kterými si protáhnete celé tělo, vyzkoušíte něco nového a třeba při tom i poznáte nové lidi.

Podzim je k vyzkoušení těchto aktivit naprosto ideálním obdobím a pokud vaše město podobnou aktivitu nabízí, byla by vyloženě škoda ji nezkusit!

Podzim však vybízí i k dalším aktivitám, ať už jde o cyklistiku nebo třeba zahradničení. Na co byste však rozhodně při podzimním sportu neměli zapomenout?

Nezapomeňte na vodu ani vhodné oblečení

Ať už si zvolíte jakýkoliv sport, nezapomínejte dostatečně doplňovat tekutiny. V létě je to se vším tím potem a vedrem snadné, ale naše tělo vyžaduje dostatečnou hydrataci (zvlášť při sportu) během celého roku.

Proto si nezapomeňte pořídit sportovní lahev na vodu, pomoci vám s hydratací mohou také chytré fitness náramky, které si můžete nastavit tak, aby vám v určitých intervalech pití připomínaly.

Při sportovních outdoor aktivitách je, nehledě na roční období, důležité i vhodné oblečení. Na podzim volte především funkční oblečení z prodyšných materiálů.

Ať už jdete běhat, jezdit na kole nebo se dokonce plánujete vydat na túru, rozhodně by vám neměla chybět kvalitní větrovka, která vás ochrání před větrem i deštěm.

Cyklisté ocení i na podzim kvalitní rukavice, které se hodí i na zahradu. Chybět by vám rozhodně neměla ani kvalitní sportovní mikina.

Užijte si podzimních dnů s kvalitní výbavou, která vás udrží v teple i bezpečí.

Mohlo by se Vám líbit