how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
SPORT

Jak vybrat turistický batoh

single-image

Sezóna letní turistiky začala už před časem, rozhodně se však ještě ani neblíží svému konci. Zjistili jste, že se vám starý batoh rozpadá nebo vašim potřebám už ani zdaleka nestačí? Přinášíme vám pár tipů, jak vybrat nový.

Jaký typ batohu hledáte?

Pokud hledáte batoh, pravděpodobně narazíte na více rozdělení. Existují speciální batohy pro cyklisty, běžce, batohy na několikadenní túry i batoh do města, kam se pohodlně vejde notebook, svačina a má většinou příjemný designový vzhled.

My se dnes zaměříme na batohy turistické pro lidi, kteří vyráží na jednodenní nebo dvoudenní výlet do přírody. Na co všechno se u takového batohu zaměřit a co pro vás bude nejdůležitější při výběru sledovat?

Stačí vám 30litrový batoh nebo je lepší sáhnout po větším. A k čemu jsou všechny ty bederní a ramenní pásy? Na to se hned podíváme.

Nejdůležitějším parametrem je objem

Pokud vybíráte batoh na turistiku – konkrétně na víkendový výlet českou přírodou – je v první řadě důležité zaměřit se na jeho objem. Kolik litrů se do něj vejde? To je ještě mnohem důležitější než celková velikost, která vám toho příliš neřekne.

Jak velký batoh potřebuji?

Kolik litrů by se mělo do vašeho turistického batohu vejít? Samozřejmě záleží na individuálních potřebách. Pokud si na zádech ponesete celou kuchyni, stan, spacák a náhradní boty, budete potřebovat mnohem větší objem (rozhodně nad 60 litrů) než při minimalistickém výletu, na který balíte maximálně celtu (či modernější a lehčí tarp) a menší letní spacák. V takovém případě vám bude vyhovovat batoh s objemem kolem 50 litrů, do kterého se vejdete i s náhradním oblečením.

U batohu na jednodenní turistiku si pak vystačíte i s 30litrovým batohem, do kterého sbalíte svačinu a pro všechny případy i náhradní (teplejší) oblečení.

Další parametry, na které se u turistického batohu soustředit

Zvlášť pokud vyrážíte na vícedenní výlet s těžším batohem, neobejdete se ani bez toho, aby byl váš turistický batoh pohodlný a měl organizér na vše, co potřebujete s sebou.

Kapsy a úchyty na batohu

Chodíte na výlet s trekovými holemi? Poté určitě vybírejte takový batoh, na který je můžete pohodlně a jednoduše přidělat.

Stejně tak by měl mít batoh postranní kapsu na vodu (abyste si ho při každé žíznivé chvilce nemuseli sundávat a vodu hledat) a alespoň jednu vnitřní se zipem na peněženku, klíče a další nezbytnosti, které se tak rády ztrácejí.

Pokud jdete na vícedenní výlet, bonusem je i dvojité dno, díky kterému nemusíte z batohu vše vytahovat, pokud potřebujete něco z jeho spodku.

Praktické pásy uleví zádům

Turistickému batohu nesmí chybět ani bederní a ramenní pás. Ty odlehčí zádům a batoh se vám ponese výrazně pohodlněji. Pásy by měly být pohodlné, nepřekážet ani netlačit.

Nezapomeňte batoh otestovat

Než vyrazíte na výlet, nezapomeňte batoh předem vyzkoušet. Naplňte ho vším, co si s sebou ponesete (případně například knihami či jiným vybavením podobné zátěže) a zkuste se s ním projít po bytě nebo vyrazte na krátkou procházku po okolí. Jen tak poznáte, jestli vám batoh opravdu sedne a po pár kilometrech vás neskolí nepohodlí.

Hledáte levný, a přitom praktický turistický batoh? Vyberte si z naší nabídky. 😊

 

Mohlo by se Vám líbit