how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
CVIČENÍ

Uvolňující cvičení před usnutím vás zbaví stresu i napětí

single-image

Cvičíte ve večerních hodinách není za normálních okolností ideální. Zvlášť kardio nebo namáhavější silový trénink může vést k problémům s usínáním i samotným spánkem. Vhodné a jemné cviky však mohou před spaním uvolnit nejen svaly, ale také napětí nashromážděné po celém dni, a naopak ke klidnému spánku přispět.

Před spaním jsou vhodnější například mírnější jógové pozice, ale i různé typy strečinku. Nic, co by vám příliš rozpumpovalo srdce, současně by vás cvičení nemělo nechat ani úplně v klidu. Všechny zmíněné cviky můžete provádět klidně s vyčištěnými zuby, v pyžamu a v posteli, přestože pevnější povrch je téměř u každého cvičení vždy lepší.

Tak připraveni? Jdeme na to.

Předklon v sedě se spojenými chodidly

Pohodlně se usaďte – ideálně na podlaze a vhodné podložce, ale klidně i na posteli. Párkrát se klidně nadechněte, představte si, jak z vás stres nahromaděný po celém dni s každým výdechem mizí.

Dbejte na to, abyste dýchali do celého těla – zvlášť ženy mají ve zvyku dýchat mělce, pouze do plic, dech by však měl jít i do bříška, roztahovat vám boky i hrudník do stran.

Po pár nádeších a výdeších spojte chodidla.

Kolena směřují do stran. Znovu se nadechněte. Kolena s výdechem klesají co kamagra effervescente nejblíže k podložce. Při dalším výdechu zakulaťte záda a předkloňte se, ruce pomalu natahujte před tělo, s každým nádechem hlouběji.

Nechoďte přes bolest ani přes sílu. Nemůžete ruce natáhnout ani pár centimetrů?

Nevadí. Při dalších cvičeních vám to půjde lépe a lépe. Nezapomeňte, že hlavním cílem je uvolnění.

Rotace páteře v sedě

Opět se dostaneme do výchozí pozice v sedě se zkříženými nohami. Hluboký nádech a výdech, opakujeme. S dalším nádechem položíme pravou ruku na levé koleno a pravou ruku za sebe. Nádech a s výdechem se otáčíme za pravou rukou.

V pozici chvíli vydržíme a s nádechem se vracíme. Opakujeme ještě třikrát a potom to samé na druhou stranu.

Pozice šťastného dítěte

Jedna z nejpříjemnějších poloh v józe uvolní napětí ve spodní části zad, provádět byste ji měli spíše na podlaze.

Lehněte si na záda a bederní páteř tlačte do podložky, nohy pokrčené v kolenou zvedněte a chytněte je za okraj chodidel.

Hluboký nádech, záda tlačíme do podlahy a cítíme v nich uvolnění.

Pozici můžeme opakovat kdykoliv cítíme nepříjemné napětí v zádech.

Uvolňující leh na zádech

I další pozice je velmi příjemná a uvolňující.

Lehněte si na záda a pokrčte nohy. Poté spojte chodidla a kolena tlačte do postele či do podlahy.

Pokud je to bolestivé, podepřete si kolena polštářem. Dlaně spojte za hlavou a několik minut pouze klidně dýchejte. V pozici vydržte několik minut.

Pozice „mrtvola“

Na závěr pozice s trochu negativním názvem, ale za to velmi příjemná a ideální pro usínání. U této pozice rozhodně můžete být v posteli.

Lehněte si na záda a ruce i nohy dejte mírně od těla. Zavřete oči a dýchejte jako na začátku. Dech by měl jít první až úplně dolů do bříška, roztahovat boky a hrudník do strany a pak výdech. To můžete opakovat několik minut nebo až do usnutí…

Skvělou a uklidňující sekvenci jógových a protahovacích cviků před spaním nabízí také Jessica Richburg na YouTube. Inspirovat se můžete zde:

 

Mohlo by se Vám líbit