how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
CVIČENÍ HUBNUTÍ SPORT

Přirozený pohyb v pohodlí domova a u televize? Ano, i to je možné

single-image

Lidské tělo je navržené pro pohyb a sport je pro lidi tou nejlepší volnočasovou aktivitou, které se můžeme věnovat. Dnešní představa pohybu se však poměrně dost liší od původního účelu těla. Místo přirozené chůze, sprintu, běhu a plavání často tělo poškozujeme ve fitness centrech na posilovacích strojích, které mají do přirozenosti ještě dál než „flákota od mekáče“. Takovým pohybem si sice můžeme odškrtnou políčko „udělal jsem něco pro své zdraví“, ve skutečnosti však nepřirozeným pohybem poškozujeme klouby a často uděláme z dlouhodobého hlediska více škody než užitku. To samé často platí pro různé „zázračné fitness zařízení“, které slibuje štíhlou postavu pomalu jen tím, že jej zakoupíte…

Chcete být ve formě, a přitom cvičit v pohodlí domova? Fitness přístroj vybírejte obezřetně

Problém se zmíněným nepříliš přirozeným pohybem je především v tom, že je velmi snadný. Zapotíme se při něm. Bolí nás svaly, a tak máme pocit, že něco děláme, ale výsledky jsou často přinejmenším pochybné.

A kdo alespoň jednou v životě nenaletěl slibům telemarketingu a nekoupil si fitness přístroj, který hubne za něj při koukání na telku? Zvlášť tento koncept je lákavý často dokonce i pro vášnivé sportovce. A není divu. Občas si prostě chce odfrknout každý – a proč nespojit „odfrknutí si“ s něčím zdravým?

Přestože jsme do teď možná zněli trochu negativně, teď přichází čas na dobrou zprávu. Ano, u televize můžete cvičit, stačí fitness přístroj vybírat s rozumem.

Ergometr, stepper nebo prostě činka?

Přirozený pohyb v pohodlí domova samozřejmě nebude mít nikdy stejný efekt jako pohyb na (skutečně) čerstvém vzduchu. Běh v lese, na čerstvém vzduchu daleko od města, s občasným paprskem slunce, který dodá tolik potřebný vitamín D jen tak něco nenahradí. Ale ne všichni mají šanci těchto ideálních podmínek dosáhnout, nehledě na to, že v našem podnebném pásmu něco takového velkou část roku není ani možné.

Naštěstí fitness zařízení pro domácnosti nabízí poměrně slušnou náhradu. Ať už jde o rotoped či pokročilejší ergometr nebo stepper či činka.

Přestože všechny ze zmíněných nástrojů mají něco do sebe, dnes se zaměříme na minimalistické řešení v podobě stepperu.

Stepper – minimalistické zařízení pro udržení perfektní kondice

Bojíte se rotopedu, protože zabírá příliš místa (a víte, že by mohl skončit jako věšák na prádlo?). Nechce se vám začínat s činkami, protože víte, že bez dozoru to na začátku není to pravé ořechové a nehodláte se zranit? Máte málo prostoru, ale přitom chcete cvičit skutečně efektivně?

V takovém případě je stepper jasným řešením.

Tento stroj, který napodobuje chůzi do schodů, může mít rozměr tradičního rotopedu, ale prodává si i v podobě malých „šlapek“.

Právě díky stimulaci chůze je stepper trenažérem, který se nejvíce přibližuje napodobení pohybu, pro které je naše tělo navrženo. Oproti skutečné chůzi po schodech má stepper velkou výhodu v tom, že je citlivější k našim kloubům – mohou jej tak používat například i lidé s citlivějšími koleny.

Menší stepper uvítáte v menší domácnosti a hodí se převážně pro lidi, kteří si chtějí sport s tímto skvělým „trenažérem chůze“ vyzkoušet. Větší pak nalezneme v profi tělocvičnách i u těch, které si „chůze na místě“ získala.

Další výhody stepperu

  • Při chůzi na stepperu se pohybujete v aerobní zóně, čímž navyšujete svou výdrž a zvyšujete kapacitu plic.
  • Ideální nejen v boji proti obezitě, ale také proti vysokému tlaku a dalším civilizačním chorobám.
  • Přístroj je poměrně tichý, můžete tak cvičit třeba i u společného filmu s partnerem či rodinou.

Mohlo by se Vám líbit