how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
SPORT

Tenis – elegantní hra s předlouhou historií

single-image

Tenis se řadí mezi nejelegantnější sportovní aktivity. Jeho historie se píše už od středověku a jeho popularita se od prvních her jeu de la chasse jen zvyšuje.

Historie tenisu

První záznam o hře, která tenis připomíná a jedná se o jejího jasného předchůdce, pochází už z roku 1275.

Jeu de la chasse neboli hra na lov má svůj původ ve francouzských klášterech, kde ji hráli řeholníci urozených rodin. Jeu de la chasse sloužila jako náhrada rytířských turnajů.

Právě z této doby pochází i většina termínů, které se s tenisem pojí.

Například herní pole se v tenisu označuje slovy kurt neboli dvorec, protože se první hry tenisu odehrávali na klášterních dvorech.

Tenis se však poměrně rychle rozšířil i za klášterní zdi a ve 14. století už se jednalo o profesionální hru, u které se mohli přetrhnout nejen tenisti, ale především sázkaři. Tou dobou se tenis však ještě hrál pouhou dlaní. První rakety se při hře začaly objevovat až o dvě století později.

Chcete se do této elegantní královské hry pustit i vy? Poradíme vám, jak začít.

Základní tenisové vybavení

Pokud se do tohoto sportu chcete pustit, budete potřebovat alespoň základní vybavení na tenis.

To znamená raketu, míček a dostatek prostoru.

Ideální je se hrou začít přímo na kurtu k tenisu určeném.

Pokud budete hrát tenis v hale, neobejdete se ani bez tenisových bot.

Jak začít hrát tenis

Chcete s tenisem začít, ale nevíte jak na to? Pokud se vám nechce rovnou platit za kurzy a učitele, můžete začít sami.

Při prvních krůčcích dokonce nepotřebujete ani parťáka a naprosto si vystačíte pouze s tenisovým míčkem.

Tip: Věděli jste, že kromě tenisu a psí hračky je tenisový míček také skvělou pomůckou na uvolnění svalů a domácí masáže?

První se totiž budete tak jako tak muset naučit správnou koordinaci, k čemuž vám bude stačit pinkat míčkem na raketě. Na začátku budete míček odrážet a chytat stejnou stranou rakety a až vám to půjde, můžete strany střídat.

Druhým krokem pro začátečníka je pinkání míčku o zem – něco jako driblování, ale s menším míčkem a raketou.

Až se naučíte základním pohybům a koordinaci, stačí se poohlédnout po kamarádech, se kterými si hru můžete vyzkoušet „naostro“ přímo na kurtech.

A pokud zjistíte, že vás hra baví, můžete se přihlásit do tenisové školy ve vašem okolí. Pro inspiraci se můžete podívat například na web Českého tenisového svazu.

Mohlo by se Vám líbit