how long does steroids stay in your system what are topical steroids steroids for back pain stress dose steroids steroids for dogs what does steroids do does the rock take steroids natural vs steroids steroids and alcohol steroids online can you drink on steroids
CVIČENÍ SPORT

Posilujte střed těla s pilates

single-image

Pilates nemá tak dlouhou tradici jako jóga a bojová umění. Většina lidí, a zvlášť nadšených sportovců, na Pilates pohlíží jako na sport pro „slabší“ pohlaví, což však rozhodně není pravda. Přestože je pilates sport vhodný téměř pro každého, rozhodně se nejedná o nic podřadného a neměl by unikat ani pozornosti vzpěračů a bojovníků…

Vznik pilates ve stínu jógy i boxu

Cvičení pilates vzniklo už na začátku dvacátého století. Založil jej Joseph Pilates na základě svých zkušeností v téměř každé sportovní disciplíně. Věnoval se nejen klasickému šermu a gymnastice, boxu, plavání a potápění, ale také východním uměním jako je jóga či tai-či.

Jeho oddanost sportu pramenila z vetchého zdraví a z Pilatesova odhodlání nepodlehnout žádné ze zákeřných chorob, které jej sužovaly – a to se mu poměrně úspěšně povedlo, protože zemřel až v roce 1967 ve věku 83 let.

Do širšího povědomí lidí se dostal za 1. světové války, během které pracoval na ostrovu Man jako ošetřovatel a učitel tělesných dovedností. Popularitu získal především tím, že během chřipkové epidemie nezemřel žádný z jeho pacientů.

Ale vraťme se od historie do současnosti, ve které má Pilatesovo cvičení stále své nezastupitelné místo mezi sportovními aktivitami.

Posilování středu těla vhodné pro každého

Vzhledem k tomu, z čeho všeho jeho zakladatel čerpal, není divu.

Pilates se soustředí především na posilování středu těla s pomocí různých pomůcek, které z pilates dělají sport vhodný i pro malé děti, těhotné ženy, ale také pro obézní či starší lidi, avšak existuje i varianta 34 cviků bez strojů a pomůcek.

Pilates se, kromě posilování středu těla, soustředí také na sjednocení mysli a těla.

Všechny pohyby v rámci tohoto sportu by měly být plynulé a soustředěné. Stejně jako v jiných sportech i zde je důležitá přesnost a každý ze cviků musí vycházet ze středu těla.

Posílené „core“ je základem zdravého životního stylu, protože současně se středem posilujete také například svaly pánevního dna, které předcházejí problémům v intimních oblastech, ale také vám pomohou řešit problémy s páteří, rovnováhou i se správným držením těla.

Mohlo by se Vám líbit